Het is nu zeker: Christophe Peeters wordt geen schepen in Gent

“Alles is correct verlopen”

Wannes Nimmegeers
De eis van de voormalige liberale schepenen en OCMW-voorzitters om Christophe Peeters alsnog aan te stellen als schepen in Gent krijgt geen gehoor binnen de partijtop van Open Vld Gent. De partij heeft de aanstelling van Sami Souguir bekrachtigd door haar voordrachtsakte in te dienen. “Souguir zal op 3 januari de eed afleggen als schepen”, bevestigt Sofie Bracke in De Standaard. 

“Ik begrijp dat de aanstelling van Souguir verrassend was en een zekere verdeeldheid veroorzaakt, maar het is tijd om de rangen te sluiten. Sami Souguir zal op donderdag 3 januari de eed afleggen als schepen”, zo klinkt het stellig bij Bracke. 

Haar verklaring lijkt de kans op een rehabilitatie van Christophe Peeters volledig uit te sluiten. Dat blijkt ook uit het feit dat Open Vld Gent haar voordrachtsakte reeds heeft ingediend met daarop de naam van Sami Souguir en niet die van Christophe Peeters. Dat maakt de aanstelling van Souguir meteen definitief. Al rest er ook nog een ander scenario dat voorstanders van Peeters suggereren: een aanstelling van Souguir waarna een onmiddellijk ontslag volgt, zodat Peeters zijn plaats kan innemen. Maar ook die piste lijkt weinig realistisch.

Sofie Bracke reageert op de heisa die ontstond nadat Christophe Peeters buitenspel gezet werd ten voordele van Sami Souguir. Maandag kon u nog in onze krant lezen hoe zes voormalige schepenen en OCMW-voorzitters van Open Vld Gent hun ongenoegen uitten in een brief, gericht aan nationaal partijvoorzitter Gwendolyn Rutten en toekomstig burgemeester Mathias De Clercq. De ondertekenaars: Sas van Rouveroij, Geert Versnick, Erwin Devriendt, Frank Wijnakker, Catharina Segers en Guy Serraes. Geen politieke lichtgewichten dus.

Klacht

In het schrijven stond een niet mis te verstane boodschap: Sami Souguir dient zich terug te trekken als schepen om Christophe Peeters “alsnog in ere te herstellen”. Bovendien zal een niet nader genoemd bestuurslid ook een klacht indienen bij de statutaire commissie tegen de “foute en misleidende procedure” die leidde tot de aanduiding van Souguir als schepen. “Als dit doorgaat, bestaat Open Vld niet meer in Gent”, sprak voormalig OCMW-voorzitter Devriendt krasse woorden voor de camera van VTM NIEUWS.

“Het staat iedereen vrij om naar de statutaire commissie te stappen, maar wij zijn er zeker van dat alles correct is verlopen”, reageert Bracke, die zich zo wel bereid toonde om in te gaan op de inhoud van de brief. Volgens haar is er ook geen sprake van een onregelmatige procedure. Uit haar reactie blijkt dan ook dat de partijtop achter Souguir blijft staan

Toekomstig burgemeester Mathias De Clercq, die zijn functie momenteel al waarnemend uitoefent in afwezigheid van Daniël Termont, hulde zich de afgelopen dagen dan weer in stilzwijgen. En ook Sami Souguir zelf onthoudt zich vooralsnog van enige commentaar.

Schepen Sofie Bracke (Open Vld) is er van overtuigd dat Sami Souguir op 3 januari de eed zal afleggen als schepen.
BELGA Schepen Sofie Bracke (Open Vld) is er van overtuigd dat Sami Souguir op 3 januari de eed zal afleggen als schepen.56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Joachim Albert, als ik het goed heb begrepen, dan heeft de plaatselijke partijtop wel de voorstanders van Souguir als schepen verwittigd dat er op de partijtop naast de goedkeuring van het bestuursakkoord ook de schepenen zouden worden verkozen. De voorstanders van Peeters wisten niet dat dat zou gebeuren, noch dat het bestuur Souguir naar voor zou schuiven. Volkomen in orde volgens de reglementen, maar alles behalve eerlijk...

 • Collewaert Theo

  Heirbrandt : De Clercq noch enige andere VLD-er komt aan de kleine teen van Termont. Met Termont in oktober op de eerste plaats was er geen sprake geweest van De Clercq nog van enige andere onnozelaar van VLD - NVA of CD&V. Deze komedie betekend het einde van VLD in Gent. De Clercq heeft zijn kleine overwinning voor het ogenblik maar de gevolgen zullen niet te overzien zijn. En (T)Rutten, nog niet gehoord !

 • René Schoeters

  Ben geen VLD stemmer maar deze man heeft veruit de meeste stemmen dus is het in het normale leven logisch dat hij aanblijft!

 • maud hallett

  Deze partij zakt elke dag wat lager

 • Jos Denos

  Zeker niet bevorderlijk voor de sfeer binnen een reeds zwakker wordend VLD.