Het hoeft niet altijd Polé Polé of de Korenmarkt te zijn: je alternatieve gids voor een laatste weekend Gentse Feesten

De recordpoging grootste croque Hawai op Batastunt.
Wannes Nimmegeers De recordpoging grootste croque Hawai op Batastunt.
Geen zin in de Gentse Feesten wegens te druk, te warm, te onbereikbaar? Dit weekend zijn uw excuses helaas op. De feesten kennen immers hun rustigste editie in jaren: u hoeft niet te drummen op het Sint-Baafsplein, de Graslei en andere Korenmarkten, in de centrumparkings zijn nog plaatsjes vrij en de loden hitte is straks van de baan. We gaan ervan uit dat u de programmatie op de grote pleinen enigszins kent en gingen op zoek naar vijf alternatieve tips voor het slotweekend. Nu hopen dat we het droog houden. 

1. BATASTUNT

Vaak onbekend voor bezoekers die van buiten Gent komen, maar een absolute aanrader. De prettig gestoorde mensen achter productiehuis CirQ proberen dit jaar zoveel mogelijk grote en kleine records te breken op BATASTUNT in de Willem de Beersteeg. En die records zijn meteen van een, eum, eigenaardig kaliber. Zo zal het record ‘wortels schrepen’ verbroken worden, goed voor 1.000 kilo wortels , en is de grootste croque hawai (2 op 3 meter aan croque) al een feit geworden. Voor de kindjes ook genoeg vertier: zij kunnen immers hun innerlijke John Massis loslaten. Met gespierde pakjes aan, trekken ze dan bij voorkeur met hun tut een tractor voort. Alles wordt elke avond aan elkaar gepraat  door Showbizz Bart. Die leidde met blinkende ogen trouwens al het wereldrecord ‘blote mannen op een vierkante meter’ in goeie banen.

De Primusstand in het Baudelopark organiseert het eerste BK Nageltje Klop.
Brouwerij Haacht De Primusstand in het Baudelopark organiseert het eerste BK Nageltje Klop.

2. Belgisch Kampioenschap Nageltje Klop (voor tien bakken bier)

Nageltje Klop, het caféspel dat opnieuw aan populariteit wint, krijgt tijdens de Gentse Feesten een echt Belgisch Kampioenschap. Op de stand van Primus in het Baudelopark gaan de organisatoren zaterdag vanaf 16 uur op zoek naar de beste speler van België. Iedereen kan zich inschrijven voor de wedstrijd. De eerste en laatste spelers die hun nagel in het hout kloppen, gaan telkens door naar de volgende ronde. De winnaar van de finale om 20 uur krijgt tien bakken Primus. Ter gelegenheid van het BK Nageltje Klop krijgt elke bezoeker met de familienaam Nagels of Hamers bovendien een frisse pint cadeau. Oefen dus alvast die slag en kroon jezelf Belgisch Kampioen. Inschrijven en alle info vind je op www.nageltjeklop.be.

Parking Petanque.
Wannes Nimmegeers Parking Petanque.

3. Parking Petanque: een stukje Provence in Gent

Waarom moet je richting de Provence als je alles kan vinden in eigen stad? Wijn, de zomerse temperaturen, even weg uit de drukte, een aangename sfeer en jawel, ook petanque. Aan het binnenplein van het Sint-Baafhuis kan je op Parking Petanque tien dagen lang petanquen en aperitieven. Een ideale plek om eens te ontsnappen aan de drukte of om even uit te rusten na een zwaar optreden op Sint-Baafs. Er zijn ook tapas en hapjes voor de hongerige zielen onder ons. Meer info vind je op de Facebookpagina ‘Parking Petanque 2019’.

Bal 1900 op de Kouter.
Wannes Nimmegeers Bal 1900 op de Kouter.

4. Bal 1900

Ben je de croptops en jeansshortjes beu? Haat je hedendaagse mode of is geschiedenis juist jouw ding? Dan moet je zondag om 19.30 uur aan de Kouter zijn, voor Bal 1900. Op de laatste avond van de Gentse Feesten is het afsluiten met het dansfeest. Een feest waarbij iedereen stijlvol opgekleed is, zoals 120 jaar geleden. Je waant je onmiddellijk in één of ander kostuumdrama... maar dan zonder het drama. Zijn wel van de partij: blije mensen in dure pakken, en natuurlijk de bijhorende muziek van die tijd. Wil je zelf meedoen, kan je je vooraf inschrijven bij marina.de.poortere@proximus.be. Wil je kijken, kies een goed plekje uit, neem iets om te drinken en geniet van het schouwspel dat eindigt om 23.30 uur.

Viggo De Viking.
Boat in Gent Viggo De Viking.

5. Viggo De Viking en de draak

Ook de Vikings zijn present op de Gentse Feesten en ze hebben jouw hulp nodig. Viggo de Viking neemt jullie, klein en groot, mee op een avontuur. Hij wil zijn liefste Siri redden die ontvoerd werd. De krijgers krijgen tijdens hun tocht hulp van vier Vikinggoden: Odin van strijd en wijsheid, Thor van de donder, Surt van het vuur en Loki van chaos, list en bedrog. Met een echte Vikingboot en zijn Vikingleger, zal Viggo de strijd aangaan met de draak. Klaar voor het avontuur? Afspraak aan de Kraanlei, bij het Gravensteen aan de knalgele parasol. Tickets kosten 8 euro, kinderen onder 2 jaar mogen gratis mee (als kind op schoot zit). Reserveren is niet nodig, maar mag op 09/330.22.49. Tickets afhalen tot 15 minuten vóór afvaart. Er zal ook een gratis ijsje voorzien zijn. Zaterdag en zondag om 11 uur, 14 uur en 15.30 uur.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.