Helft minder bezoekers voor Floraliën

165.000 MENSEN MINDER DAN IN 2010 DOOR TERREURDREIGING EN SLECHT WEER

Ook op de laatste dag van de Floraliën gisteren was het niet over de koppen lopen.
Foto Yves Masscho Ook op de laatste dag van de Floraliën gisteren was het niet over de koppen lopen.
De Floraliën moesten het dit jaar stellen met zo'n 135.000 bezoekers. Dat zijn er een pak minder dan de 300.000 van de vorige editie in 2010. "Het slechte weer en de terreurdreiging staken ons stokken in de wielen, maar in 2020 staan we er weer met hetzelfde concept", klinkt het.

De Floraliën verlieten voor deze editie de vertrouwde hallen van Flanders Expo voor vier locaties in de Gentse binnenstad. Dat het een beslissing was die niet zonder risico was, blijkt uit de bezoekersaantallen. De Floraliën zaten zaterdag op 125.000 bezoekers. Met die van gisteren erbij moeten dat er zo'n 135.000 worden. Op dat vlak geen goede editie dus.


"Er zijn een aantal redenen aan te halen. In de eerste plaats het weer. Regen, hagel, smeltende sneeuw,...we hebben het allemaal gehad. Als je bedenkt dat er heel wat senioren naar de Floraliën komen, dan weet je dat dit weer ook heel wat potentiële bezoekers afschrikt. Alle respect trouwens voor die kranige 80-plussers die dat weer desondanks trotseerden", zegt organisator Michel Vermaercke.


"Een tweede element waar we geen controle over hadden, was de terreurdreiging. We doen telkens grote inspanningen om de toeristen in Brussel naar Gent te krijgen. Maar Japanners en Amerikanen zijn momenteel niet geneigd om naar België te komen. Als er in Brussel 40% minder toeristen zijn, dan krijg je die ook niet zomaar naar Gent", stelt Vermaercke.

Frisser

"We zijn begonnen met wat kinderziektes met de niet vlotte toegang tot de Floraliën en de doorstroming, maar dat hebben we snel kunnen oplossen", zegt Vermaercke. "De signalen van bezoekers en van de exposanten zijn wel zeer positief. Alles werd op een frissere manier gepresenteerd en dat is aangeslagen. Dit concept heeft zijn potentieel bewezen. We hebben ook aangeknoopt met de geschiedenis van het festival. We horen ook van onze bezoekers dat ze de stad op een totaal nieuwe manier hebben leren kennen."


De volgende editie van de Floraliën is gepland voor 2020. Het is dus geen vijf, maar vier jaar wachten op het volgende festival. "Dan willen we zeker opnieuw met dit concept werken. Of we zullen pleiten om het festival iets later op het jaar te organiseren om de kans op slecht weer te verminderen? Als het kan, dan graag. Daar zullen we de komende weken en maanden over praten."