Heethoofden bestormen kraakpand

ZES ARRESTATIES EN ÉÉN GEWONDE AGENT, MAAR KRAKERS BLIJVEN

Roma die in het huis op het Stapelplein wonen, zijn onder de indruk.
Sam Ooghe Roma die in het huis op het Stapelplein wonen, zijn onder de indruk.
Zo'n vijfentwintig gemaskerde krakers hebben vrijdagnacht het gekraakte pand op het Stapelplein bestormd. Gewapend met knuppels en staven forceerden ze de deur en raakten ze bijna slaags met de krakers. De politie greep tijdig in. Zes amokmakers werden gearresteerd, één van hen is aangehouden. De eigenaar en huurders van de woning zouden met de raid niets te maken hebben.

Iets voor middernacht sloeg het groepje gemaskerde relschoppers toe. Met veel lawaai en met bengaals vuur vielen ze het pand binnen dat sinds vorige week gekraakt is door een Roemeense familie met dertien leden. Een agent raakte gewond door stokslagen. Voor het overige is de schade materieel: een geforceerde deur, stukgegooide bloempotten en enkele ramen aan diggelen. Kosten die niet verhaald worden op de krakers. De Roma ruimden wel alles netjes op.


Politie en parket namen het incident serieus. Zes amokmakers werden opgepakt en op zaterdag tot in de late uurtjes verhoord. Eén van hen werd aangehouden. Het gaat om een 34-jarige man uit Gent. Hij kan ironisch genoeg vervolgd worden voor inbraak in een woning, in tegenstelling tot de krakers. Het pand is sinds deze week namelijk 'bewoond', door de dertien Roemenen. Voordien woonde er niemand, en daarom gaan de krakers vrijuit voor inbraak.

Een van de krakers veegt scherven bijeen na de bestorming.
Sam Ooghe Een van de krakers veegt scherven bijeen na de bestorming.

Voetbalsupporter

De aangehouden Gentenaar is vermoedelijk een voetbalsupporter. Meteen na de bestorming klonk het namelijk al dat de daders van de wedstrijd tussen Gent en Standard kwamen. Het parket wilde dat niet officieel bevestigen, maar stelt wel dat er "sterke aanwijzingen" zijn. KAA Gent distantieerde zich onmiddellijk en stelde dat, indien de relschoppers een abonnement zouden hebben in de Ghelamco Arena, de club de nodige maatregelen zal treffen.


De eigenaar en huurder van het huis beweren niets te maken te hebben met de raid. "De actie is beneden alle peil en wansmakelijk", stellen ze. De twee partijen zouden er niet van verdacht worden opdrachtgevers te zijn.

Enkele ruiten werden aan diggelen geslagen.
Sam Ooghe Enkele ruiten werden aan diggelen geslagen.

Bewoond of niet?

Op de avond zelf waren de krakers zwaar onder de indruk. "Er was de voorbije dagen wel wat aandacht, maar dit hadden we niet verwacht. We begrijpen het ook niet. Waarom die agressie? Wij doen niemand kwaad." Vinden ze het dan normaal om in een woning van iemand anders in te trekken? "Wij leven op straat, en dit huis was onbewoond. Waarom moeten wij in een park slapen, als een woning duidelijk leeg staat?", vragen ze zich af.


Of het huis bewoond was of niet, is niet duidelijk. Er staat een domicilie op de woning, maar de huurder, een vrouw, zou al bij haar nieuwe echtgenoot wonen in Evergem. Dat vermoeden ook stadsbestuur en parket. "Dat is niet juist", beweert de huurder. "Ik sliep hier nog elk weekend. Soms zelfs drie dagen per week. Net om te vermijden dat het pand gekraakt zou worden. Maar ik ging één weekend naar zee, en die Roma waren hier ingetrokken." Dat verhaal vertelt ook de eigenaar, die al gerechtelijke stappen ondernam om de krakers via de vrederechter uit het huis te krijgen.

Een van de slaapplaatsen in het kraakpand.
Sam Ooghe Een van de slaapplaatsen in het kraakpand.

Oude wetgeving

Om de krakers uit het huis te zetten, wordt meteen gekeken naar burgemeester Daniël Termont (sp.a). Die herhaalt dat hij machteloos staat. "Laat ons duidelijk zijn: dit was een onbewoond pand. En in dat geval kan ik als burgemeester niets doen." Binnenkort wordt een nieuwe wet gepubliceerd, die ook het kraken van niet-bewoonde panden strafbaar maakt. "Maar die wet trekt op niets", zegt Termont. "Eerst en vooral is het verschil tussen een bewoond en onbewoond pand niet zomaar te maken. En ikzelf zal geen nieuwe bevoegdheid krijgen met die wet. Net zoals vroeger zal de eigenaar klacht moeten indienen en gelden wettelijke termijnen. Er verandert dus weinig. En in dit geval doet het er niet toe, want de oude wetgeving is van kracht, en ik sta dus machteloos."