Havensite Muide krijgt facelift

RENOVATIE VOOR LOODS 23 EN BUURTPARK VERVANGT BRAAKLIGGEND TERREIN

Zo zal Loods 23 eruitzien na de renovatie.
REPRO VDS / locus developments Zo zal Loods 23 eruitzien na de renovatie.
De oude havensite op de Muide ondergaat het komende jaar een enorme facelift. Eén van de monumentale loodsen wordt onderverdeeld in luxelofts. De stad vormt een braakliggend terrein naast de scheepswerf Ketels dan weer om tot buurtpark.

De Voorhavenlaan in Gent werd einde 19de eeuw ontwikkeld door ingenieur Emile Braun, die het op latere leeftijd tot burgemeester van de stad zou schoppen. In 1882 werd de eerste steen gelegd. Acht jaar later stonden er op de nieuwe kaai al vijf grote loodsen waarin katoen werd opgeslagen voor de vele spinnerijen in de stad. De voorhaven werd echter al snel te klein en de loodsen raakten in onbruik. Eén ervan werd afgebroken. In 1990 werden de andere gered van de sloophamer. Loods 22 werd al omgebouwd tot bedrijfsruimtes en lofts.


Nu wil projectontwikkelaar Locus ook een tweede hangar een nieuw leven geven: Loods 23. Er komen 23 lofts op de eerste verdieping. Bovendien is er een ondergrondse parking gepland voor honderd wagens. Ook de buurtbewoners zullen daar een parkeerplaats kunnen bemachtigen. "Het is de bedoeling dat er een systeem komt waarbij de parkeerplaatsen optimaal gebruikt worden, om zoveel mogelijk auto's van de straat weg te halen", zegt Dirk Valvekens van Locus. Op de gelijkvloerse verdieping van Loods 23 komen er, net als in Loods 22, bedrijfsruimtes. "Zo willen we in de voorhaven een technologische cluster uitbouwen, om de buurt weer economische zuurstof te geven. Die zal CTRLDOCK heten. De proeven om onder de bestaande Loods 23 een parking aan te leggen, zijn bezig. Het hele project willen we klaar hebben medio 2017."

Dit terrein van scheepswerf Ketels wordt een buurtpark.
Wannes Nimmegeers Dit terrein van scheepswerf Ketels wordt een buurtpark.

Groen

Iets verderop ligt er al jaren een verwaarloosd terrein. "Dat wordt al jaren in concessie gegeven aan de scheepwerf Ketels op de Voorhavenlaan. Die concessie werd nu vernieuwd en er is overeengekomen dat de scheepswerf mag blijven werken, maar dat het stuk braakliggend terrein leeggemaakt moet worden. Daar staat een kraan en ligt een pak rommel. Dat terrein zal dan dienst doen als een buurtpark voor de Muide", legt schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a) uit. "We verwachten dat het terrein al in de loop van volgend jaar onder handen genomen zal worden." Het park zal voor zo'n 1.400 vierkante meter groen zorgen in de druk bebouwde wijk Muide-Meulestede.


De gerenoveerd Loods 22 en de te renoveren Loods 23 zijn morgen te bezoeken tijdens Open Monumentendag.