Grootste hinder voor verkeer en Volvo

NATIONALE STAKING VOORAL TE VOELEN IN HAVENGEBIED

Actievoerders blokkeren de toegang tot het Skaldenpark in het havengebied.
Wannes Nimmegeers Actievoerders blokkeren de toegang tot het Skaldenpark in het havengebied.
De nationale staking gisteren had ook voor Gent gevolgen. Vooral in het havengebied en op Meulestedebrug stuurden stakerspiketten het verkeer in de war. Ook het tramverkeer was verstoord. Autobouwer Volvo Cars ging - opnieuw - plat omdat de toeleveranciers staakten.

In de stad ging het leven gisteren zijn gewone gangetje. Alleen met minder trams. Lijn 21 en 22 reden helemaal niet, lijn 4 was er sporadisch, en de belangrijkste lijn 1 kon om het half uur een tram laten rijden. Ook bij het busverkeer was er hinder, afhankelijk van lijn tot lijn. Ook het nachtnet werd verstoord.


Buiten de stad was het andere koek. Stakerspiketten blokkeerden een tijdlang Meulestedebrug. Dat liet zich meteen voelen in het verkeer. Langs de hele Wiedauwkaai ontspon zich in een mum van tijd een file, en op het 'eiland' Meulestede zat alles muurvast. De stakers hielden het wel proper. Aan Meulestedebrug was een soort van picknicklocatie opgezet, compleet met vuilniszakken aan de tafels.


Ook verderop in het havengebied was er miserie. Stakers blokkeerden een tijdlang het bruggencomplex aan het Skaldenpark. En aan vele bedrijven, vooral toeleveranciers van Volvo, stonden piketten. Gevolg: autobouwer Volvo ging nog maar eens plat, de zoveelste keer al dit jaar door stakingen bij toeleveranciers. Onder meer bij SAS, Brose, MC Syncro en Tenneco werd alles geblokkeerd. Bij Volvo Cars voelden ze de bui al hangen. "We hebben onze mensen gevraagd om vakantie of recup op te nemen vandaag", zegt woordvoerder Mark De Mey. "Ook interims inzetten op een stakingsdag kan niet. Dus zit er niks anders op dan de productie stil te leggen."


Bij de stad Gent ging ongeveer 1 op 6 van de personeelsleden niet aan de slag. Iets meer dan de helft van de stedelijke crèches bleef gesloten. Er werd overal noodopvang voorzien op wijkniveau. Slechts 2 van de 53 basisscholen sloten de deuren. De kinderen werden in de nabijgelegen scholen opgevangen. In het secundair onderwijs verliep alles volgens het normale regime. De buitenschoolse opvang ondervond wel hinder. Bij Ivago legde één derde van het personeel het werk neer en dat had een verstoorde afvalophaling tot gevolg. Alle containerparken gingen gisteren wel open. Bij de sportaccommodaties sloten enkel zwembad Van Eyck en sporthallen Neptunus en Tolhuis de deuren.


Ook de dienstencentra in Ledeberg, Sint-Amandsberg, Oostakker, Nieuw-Gent en Sint-Denijs-Westrem gingen gisteren niet open. Hoewel er in sommige musea stakers waren, ging er geen enkel museum of andere bezienswaardigheid dicht.

De stakers nemen de tijd om te kaarten.
BELGA De stakers nemen de tijd om te kaarten.