Groot scherm voor EK voetbal mag alleen op Sint-Pietersplein of op ‘jaarlijkse activiteiten’

Enkele wedstrijden van het WK werden twee jaar geleden getoond tijdens de Gentse Feesten.
Wannes Nimmegeers Enkele wedstrijden van het WK werden twee jaar geleden getoond tijdens de Gentse Feesten.
Eindelijk weer een groot scherm in Gent, voor het EK deze zomer. Dat meldden we u eerder al. Maar nu blijkt dat het groot scherm op het Sint-Pietersplein wel het enige is dat op het openbaar domein mag staan. Tijdens jaarlijkse activiteiten mag het ook.

De stad Gent zoekt nog een organisator die zijn schouders wil zetten onder het evenement op het Sint-Pietersplein, tussen 4 juni en 4 juli. “We willen alle wedstrijden van de Rode Duivels uitzenden”, zegt burgemeester De Clercq, “en ook de halve finale, de kleine finale en uiteraard de grote finale”.

Andere activiteiten op het openbaar domein worden niet toegestaan. “Een uitzondering maken we wel voor jaarlijkse activiteiten die georganiseerd worden en toevallig plaatshebben op een dag dat de Duivels spelen. Zij mogen dan – als ze dat willen – ook een groot scherm zetten als randactiviteit. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de Keizer Karel Cup.”

In de tuin

Ook wie privé iets organiseert, moet dat melden. Tenminste, als er meer dan 100 mensen aanwezig zullen zijn. Die meldingsplicht geldt voor iedereen, gaande van cafés tot privé-evenementen in pakweg een tuin. Zodra er meer dan 100 man verwacht kan worden, wil de politie op de hoogte zijn zodat het risico kan worden ingeschat. Die aanvragen moeten overigens tijdig worden gedaan, voor 1 juni voor de wedstrijden van de groepsfase, en 3 dagen voorafgaand aan elke andere wedstrijd. Voor die meldingen zal er een link komen op de website van de stad.