Groentenmarkt steeds meer een ambachtenplein

Vierkante donuts nieuwste in lange rij nieuwkomers op Gents plein

De Groentenmarkt telt intussen een paar opmerkelijke nieuwkomers én Gentse klassiekers
Wannes Nimmegeers De Groentenmarkt telt intussen een paar opmerkelijke nieuwkomers én Gentse klassiekers
Op de Groentenmarkt is de nieuwe winkel Hoeked Doughnuts geopend. Hippe, handgemaakte en vooral vierkante donuts. Het is, na de frituur van Sergio, de pralines van Neuhaus en zelfs de kaaswereldkampioen de zoveelste opmerkelijke nieuwkomer in enkele weken tijd. “We willen van dit plein het ambachtenplein maken”, klinkt het.

Afgelopen zomer opende ‘Hoeked Doughnuts’ al een pop-up op de Groentenmarkt. Sinds woensdag is er op dezelfde locatie nu ook een definitieve winkel waar de vierkante donuts verkocht worden. Die is gevestigd bij BAM!, het Belgian Artisanal Center dat stilaan vorm krijgt en over enkele weken op volle kracht moet draaien.

“Het grote verschil met de donuts uit plastieken bakjes uit de supermarkt is dat ik ze helemaal met de hand maak. Ik heb 20 jaar als bakker gewerkt en ben dan overgeschakeld op donuts.  Ik gebruik topgrondstoffen, echte boter en ik maak traditioneel Amerikaans donutdeeg. In de supermarkt zijn donuts gemaakt met een soort cakedeeg. Ik denk dat iedereen het verschil snel zal smaken”, zegt zaakvoerder Joris Verschelden.

Caroline baat de Gentse shop van Hoeked Doughnuts uit op de Groentemarkt.
Wannes Nimmegeers Caroline baat de Gentse shop van Hoeked Doughnuts uit op de Groentemarkt.

Tot nu toe waren dergelijke donuts enkel te krijgen in Antwerpen. De shop in Gent is de tweede in het land. “Dit is een toplocatie. We huren een hoek bij BAM! waar nog meer artisanale producten worden verkocht. Het is de bedoeling dat alle handelaars mekaar wat versterken. De tijd zal moeten uitwijzen of dat ook zo gebeurt. Hoe dan ook, is het leuk dat zo veel mensen met een passie voor artisanale producten zo dicht bij mekaar zitten.”

Het aantal nieuwkomers op de Groentenmarkt dat bezig is met ambachtelijke producten is inderdaad een opvallende trend. Sterrenchef Sergio Herman verkoopt er sinds kort zijn frieten aan de lopende band, Neuhaus opende er een nieuwe pralineshop en regerend wereldkampioen ‘kaas’ Joris Callebaut opende er eveneens een winkel.

Van neuzen tot mosterd

“Er zijn dan ook nog een aantal Gentse klassiekers op de Groentenmarkt: de neuzen, bakkerij Himschoot, de mosterd van Tierenteyn en de Oost-Vlaamse streekproducten in het Vleeshuis”, legt Carl Demeestere van BAM! uit. “De komende weken komen er nog een paar nieuwe winkeltjes bij. Zo zal men hier binnenkort gerookte vis kunnen kopen, net als ambachtelijke charcuterie. Het is toch wel een heel opmerkelijke trend dat al die gelijkgestemde zaken naar hier komen. Op de meeste plaatsen in centrum Gent wordt alles ingenomen door horeca, maar hier hebben alle nieuwkomers toch een ander profiel. Ik hoop dat we van de Groentenmarkt een écht ambachtenplein kunnen maken. Zo geven we ons plein een eigen gezicht. Binnenkort zullen we daarover eens moeten samen zitten. We hopen ook dat het nieuwe stadsbestuur ons plan genegen is, want dat helpt toch altijd.”




2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Tom Desmedt

    Wat is de prijs van zo'n donut? Eigenlijk zouden ambachtelijke producten goedkoper moeten zijn, en enkel gemaakt van grondstoffen die je in de buurt vindt. Zo blijven handels-en transportkosten ook zeer laag. Het is arbeidsintensiever, maar de meesten kiezen cior het snelle geld.

  • jan latour

    zolang de mensen die rotzooi eten zal er een markt voor zijn