Grimmig protest tegen circulatieplan

500 BETOGERS VERZAMELEN AAN STADHUIS, GEEN ARRESTATIES

Even werd de sfeer grimmig aan het stadhuis toen enkele actievoerders bussen van De Lijn tegenhielden aan het stadhuis.
Didier Verbaere Even werd de sfeer grimmig aan het stadhuis toen enkele actievoerders bussen van De Lijn tegenhielden aan het stadhuis.
Ruim 500 Gentenaars hebben gisteren rond 11 uur aan het stadhuis betoogd tegen het circulatieplan. Dat er geen referendum komt, zorgt voor heel wat frustraties. Even werd de sfeer er grimmig toen enkele heethoofden twee bussen van De Lijn blokkeerden.

Naar schatting de helft van de Gentenaars zijn gekant of stellen zich vragen bij het nut van het circulatieplan. Ook op de sociale media groeide het protest snel. "De Gentenaars zijn woedend op het stadsbestuur omdat dit plan te radicaal is en zomaar werd doorgevoerd. Als er nu een nieuwe petitie opgestart wordt, dan halen we makkelijk duizenden handtekeningen meer omdat de bewoners en handelaars nu pas de ongemakken ondervinden", zegt Jean-Michel De Bruyne van de Facebookgroep 'Weg met het circulatieplan in Gent'. Hij riep op tot protest aan het stadhuis.


De actie lokte zo'n 500 deelnemers. Gewapend met pamfletten tegen 'Keizer Termont' en 'Het Noord Korea van het Westen' begon het protest aanvankelijk rustig. Maar toen twee bussen van De Lijn zich door de menigte een weg wouden banen, wilden enkele heethoofden niet wijken. De politie kon verhinderen dat het incident uit de hand liep zonder daarbij iemand op te pakken. Nadien werd het plein aan het stadhuis wel langs de Belfortstraat afgesloten voor bussen en taxi's. Ook langs de Botermarkt trokken heel wat agenten de wacht op. Vooral om te vermijden dat de actievoerders in conflict zouden treden met de socialisten die er rond de middag passeerden in hun 1 mei-stoet. Meer dan wat boegeroep viel er toen niet te horen.

Met pamfletten gericht aan burgemeester Termont uitten de betogers hun ongenoegen.
Didier Verbaere Met pamfletten gericht aan burgemeester Termont uitten de betogers hun ongenoegen.

Dode stad

Door een tekort van 673 geldige stemmen werd het referendum geweigerd, maar het circulatieplan blijft in Gent de gemoederen beroeren. "Gent is door dit circusplan van de ene dag op de andere dag een dode stad geworden", zegt woordvoerder en huisarts Jozef Burm, een van de initiatiefnemers van het afgewezen referendum. "De kosten om te parkeren zijn waanzinnig. Laat de mensen toch zelf beslissen hoe ze zich verplaatsen of maak het openbaar vervoer gratis. Enkel door te protesteren, kunnen we iets veranderen", vertelt Karel, een centrumbewoner van Gent. "Door dit plan is de sociale controle 's avonds weg, bejaarden en minder mobielen zitten thuis in een sociaal isolement, de horeca en de handelaars zien hun omzet dalen en door de peperdure parkeertarieven verplaats je het probleem gewoon naar de wijken en deelgemeentes buiten de stadsring", aldus Jozef Burm.


IntelliGent Mobiel noemt de weigering van een referendum absurd en een kaakslag voor de democratie. "Het is absurd dat de stad de eis van 30.242 Gentenaars naast zich neerlegt door een tekort aan amper 2,5 procent geldige handtekeningen. We hebben soms zelf het gevoel dat onze petitie vakkundig werd geboycot door het stadsbestuur", aldus Eddy Vanzieleghem van IntelliGent. "Nu het referendum is weggelachen, welk middel hebben de mensen nog over om in debat te treden met dit stadsbestuur", vraagt hij zich af. Na een uurtje en een speech van Jozef Burm werd het protest afgeblazen en de groep ontbonden. Enkele actievoerders trokken nadien nog naar de Vrijdagmarkt waar het 1 mei-feest plaats vond, maar daar bleef alles rustig.

Enkele actievoerders trokken na de betoging naar de Vrijdagmarkt waar het 1 mei-feest plaats vond.
Didier Verbaere Enkele actievoerders trokken na de betoging naar de Vrijdagmarkt waar het 1 mei-feest plaats vond.
Centrumbewoner Karel: "Enkel door te protesteren kunnen we iets veranderen."
Didier Verbaere Centrumbewoner Karel: "Enkel door te protesteren kunnen we iets veranderen."