Graslei loopt vol voor West Side Story en vuurwerk

Op en naast het water is geen plaatsje meer vrij tijdens het vuurwerk.
Wannes Nimmegeers Op en naast het water is geen plaatsje meer vrij tijdens het vuurwerk.
Het culturele seizoen werd zaterdag in Gent weer afgetrapt met OdeGand: meer dan 60 concerten op verschillende locaties in Gent. De apotheose op de Gras- en Korenlei, met het slotspektakel West Side Story en fenomenaal vuurwerk, lokte alweer heel wat volk.

Het weer zat niet mee, maar toch zakten heel wat mensen af naar het stadscentrum voor hét culturele straatgebeuren van het jaar. Op het Emile Braunplein toonden koorddansers hun kunsten aan de Stadshal, op het Sint-Baafsplein werd Bollywood gedanst, en op de Graslei was de gigantische vogel van Compagnie Paris Bénarès te bewonderen. Het gevaarte van zo'n vijf meter hoog had heel wat bekijks. Vooral de kinderen staarden er in ontzag naar.


Ook 's avonds liepen de Gras- en Korenlei vol voor het slotspektakel. Door de regen startte 'West Side Story' een beetje later - het zou immers niet veilig zijn om de dansers halsbrekende toeren te laten uithalen op een gladde ondergrond.


Een heleboel medewerkers gingen om 22 uur aan de slag om het podium op te drogen met doeken en zelfs kussens. Met enige vertraging liet het symfonisch orkest Casco Phil de musical op het publiek los. In een choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui werden danseressen Gisela en Jennifer aan een razend tempo gelift en in het rond gedraaid door hun partners. "Ik dacht echt dat ze het water in ging liggen", was een veelgehoord commentaar. Maar dat gebeurde gelukkig niet.


Na afloop werd het vuurwerk ontstoken vanop de Sint-Michielshelling. Daarvoor werden kosten noch moeite gespaard, wat duidelijk op de goedkeuring van het publiek kon rekenen.


(LVE)

De dansers halen acrobatische toeren uit op het podium van West Side Story.
Wannes Nimmegeers De dansers halen acrobatische toeren uit op het podium van West Side Story.