Grade van dubbel herenhuis naar twintig zitjes

Chef Piet Rogiers in het pand op het Ledebergplein.
Foto Wannes Nimmegeers Chef Piet Rogiers in het pand op het Ledebergplein.
Na anderhalf jaar keert restaurant Grade terug. Niet langer in een dubbel herenhuis aan de Charles de Kerchovelaan, maar in een klein pand aan het Ledebergplein. "Ik heb een tijdje gewoon niets gedaan maar daar werd ik alleen maar moe en lui van. Ik ben blij dat ik weer achter mijn kookpotten sta", zegt chef Piet Rogiers (55).

Toen chef Piet Rogiers in april 2016 zijn zaak op de Gentse stadsring te koop zette, kwam dat voor veel van zijn vaste klanten als een donderslag bij heldere hemel. Het restaurant draaide uitstekend, maar de chef was het beu. De extra rompslomp door de witte kassa, persoonlijke perikelen. "In juni heb ik een afscheidsfeest gegeven en dan ben ik gewoon gestopt. Ik heb een jaar eigenlijk niets gedaan, behalve eens een barbecue georganiseerd. Maar ook dat werd ik beu. Van niets te doen werd ik lui en ik voelde me moe. Ik heb altijd gezegd dat Grade wel eens een comeback zou kunnen maken, maar dan veel kleinschaliger met klassieke gerechten. Dat gebeurt nu."

Klassiekers

Grade opent vandaag de deuren. "Ik zal me geen zorgen moeten maken over te weinig klanten denk ik, eerder over te veel", lacht Piet. "Mijn nieuw restaurant telt maar 20 zitplaatsen en nog eens vijf zitplaatsen aan de bar. Dat is het. Ik heb geen team meer dat voor me werkt. Ik doe alles in de keuken zelf en ik moet me niets aantrekken van alle paperassenwerk. Dat wordt me volledig uit handen genomen. Eindelijk kan ik mij weer helemaal concentreren op het koken."


Op de kaart alvast een paar klassiekers zoals kreeft of gebakken ganzenlever met appeltjes en zoetzure saus. "Ik weet dat Michelin Gent goed in het oog houdt momenteel, maar het is niet de bedoeling om nu nog voor een ster te gaan. Ooit, twintig jaar geleden, had ik wel die ambitie. Maar ik ben gestopt met ernaar te streven. Om eerlijk te zijn, heb ik momenteel liever geen ster", lacht Piet Rogiers.


(EDG)