Goede vriendin van Tine Nys krijgt assisenzaal muisstil op euthanasieproces: “Zelfs nu krijgt ze geen rust”

Sarah, een goede vriendin van Tine Nys, kwam vandaag getuigen.
Photo News / RV Sarah, een goede vriendin van Tine Nys, kwam vandaag getuigen.
Het was een korte dag vandaag op het euthanasieproces in het hof van assisen in Gent. Nog drie getuigen deden hun verhaal: tweede goede vrienden van Tine en de vader van een andere patiënte van psychiater Godelieve T.. Vriendin Sarah Delanghe kreeg de hele zaal muisstil met haar getuigenis over Tine Nys. Intussen zit de procesdag erop, morgen volgen nog de slotpleidooien en donderdag moet de jury zich uitspreken over de schuldvraag. 

Het Gentse hof van assisen heeft vandaag de laatste getuigen gehoord voor het proces rond de euthanasie op Tine Nys in 2010. Twee vrienden van Tine Nys verklaarden dat ze geen twijfels had over haar euthanasieplannen. “Ze was overtuigd dat euthanasie de oplossing was voor haar”, zei de man met wie ze op de laatste dag van haar leven vijf uur doorbracht.

De twee vrienden werden opgeroepen op vraag van de derde en eerste beschuldigde. Nys had beiden over de euthanasie-aanvraag verteld. “Ik stond versteld dat dat zou kunnen, maar het bleek wettelijk mogelijk tot mijn verrassing. (..) Ik denk dat het voor haar nog te lang duurde”, stelde Michel Elinck (51), een goede vriend van Tine.

Voorzitter Martin Minnaert vroeg Elinck waarom Tine net hem uitkoos om met hem een deel van haar laatste dag door te brengen. “Ze ging ervan uit dat ik haar niet de hele tijd zou proberen ompraten. We hadden al over de euthanasie gepraat, dat had geen nut meer. (..) Ze was overtuigd dat euthanasie de oplossing was voor haar. (..) Mocht euthanasie niet mogelijk geweest zijn, dan zou ze het zelf gedaan hebben.”

Jef Vermassen
Photo News Jef Vermassen

Zaal muisstil

De getuigenis van Sarah Delanghe, een goede vriendin van Tine Nys, kreeg de assisenzaal muisstil. “Ik vond het heel ridderlijk van haar dat ze het toestond dat de familie bij de euthanasie mocht zijn, maar nu krijgt ze serieus het deksel op haar neus”, zegt Delanghe, die met haar getuigenis de hele assisenzaal muisstil kreeg.

Delanghe omschreef Tine als “een creatief persoon, iemand die graag wat dieper op gesprekken inging”. Over de euthanasie verklaarde Delanghe, die opgeroepen werd op vraag van de derde en eerste beschuldigde: “Ik heb geen twijfel gehoord bij haar. Ik heb duidelijk laten blijken dat ik haar ging missen, dat ik het heel moeilijk en lastig vond. (..) Ze wou alles correct doen en de mensen de tijd geven om van haar afscheid te nemen.”

“Ik ben wel tot op het laatste moment blijven hopen”, aldus Delanghe. “Voor Tine was het helemaal over. Ze was helemaal op. Ze had zoveel gegeven aan de mensen rondom haar. Er zijn zo veel rauwe details over haar verschenen, maar ze was een vechter. Als zo iemand zegt, ik kan niet meer vechten, (..) dan had het niet veel zin meer om haar te overtuigen.”

Sarah Delanghe, een goede vriendin van Tine Nys, getuigde vandaag op het euthanasieproces.
BELGA Sarah Delanghe, een goede vriendin van Tine Nys, getuigde vandaag op het euthanasieproces.

Moraliteit

Daarna kwam de moraliteit aan bod van de derde beschuldigde, de psychiater die sinds 2007 mede-oprichter en bestuurder is van vzw Vonkel. Haar advocaat Jef Vermassen stelde dat ze “op een positieve manier met mensen omgaat en dat haar grootste bedoeling is om mensen weg te houden van zelfdoding”. Ook aan een psychiater die patiënten naar Vonkel had verwezen, vroeg Vermassen of het klopt dat zijn cliënte “de mensen niet de dood wil injagen”. De getuige bevestigde dat: “We gaan altijd kijken of we geen diagnoses over het hoofd gezien hebben, en vanwaar de vraag naar euthanasie komt.”

Jef Vermassen en zijn cliënte Godelieve T.
Photo News Jef Vermassen en zijn cliënte Godelieve T.

De laatste getuige was een man van wie de dochter leed aan een extreme vorm van autisme. “Na gesprekken met dokter (naam van de derde beschuldigde, nvdr.) heeft mijn dochter beslist om het leven nog een kans te geven, dat ze de euthanasieprocedure wou stopzetten. (..) Ik schreef haar op een kaartje ‘dokter, u hebt me mijn dochter teruggegeven’.”

Woensdag starten de pleidooien. De replieken, het laatste woord van de beschuldigden en de beraadslaging over de schuldvraag worden donderdag voorzien.

Herlees hieronder alle berichten in onze liveblog van de achtste procesdag.

Photo News33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston Peeters

  Uit wat ik al heb gelezen over heel de zaak, heb ik mogen te verstaan, dat Tine nooit in de bovenste schuif van de familie heeft gelegen en vaak werd geslagen. Deze laatste na trap, dan nog op de reputatie van goed menende en begripvolle artsen, is een echte schande en zouden de verliezers moeten opdraaien voor de gerechtskosten. Of was dit een laatste? stuiptrekking van de oude 'CVP staat'?

 • Gunther De Vrieze

  Hier moet een vervolg op komen.Hier moet onderzocht worden of de familie gepusht werd door bepaalde mensen of instanties om het zo ver te drijven.En die mensen of instanties en anders de familie moet terecht staan voor alle gevolgen die dit zal teweegbrengen.Voor elke zelfmoord die zal gepleegd worden omwille van het feit dat er mensen die psychisch lijden niet meer zullen durven vragen om euthanasie en omdat dokters in het vervolg bang zullen zijn om vervolgd te worden.

 • Vera Bres

  ik lees >>>Goede vriendin van Tine Nys krijgt assisenzaal muisstil op euthanasieproces: “Zelfs nu krijgt ze geen rust” ...dit is inderdaad zo ,is dit een wraak actie van de familie ? Tine heeft het gevraagd , goedkeuring gekregen ..de familie was er bij , wat is nu het probleem ?In feite zou niemand zich mogen bemoeien met het leven van iemand anders.

 • Carlo Verstappen

  Dit proces is een ware schande ze moesten allemaal in de grond zinken van schaamte. De enigen die hier goed van worden zijn de advocaten.

 • Jan Van de Velde

  In een assisenhof beslist alleen de jury over schuld en straf, niet de rechters of het publiek. De beschuldigden hebben recht op een eerlijk proces; de show en de commentaren van sommige advocaten en zogenaamde experten in de media zijn daarvoor niet bevorderlijk. De grond van deze zaak toont slechts aan dat politici ongeschikt zijn om wetten te maken: vage begrippen in het strafrecht zijn een ontoelaatbare bron van rechtsonzekerheid.