Goede Feesten, maar geen miljoen bezoekers. En wat volgend jaar?

Een vol Sint-Baafsplein
Wannes Nimmegeers Een vol Sint-Baafsplein
Het zit er weer op, de Gentse Feesten. En het is goed geweest, zegt Feestenburgemeester Annelies Storms. “Het hoeft niet om ter drukst te zijn”, vindt Storms. Maar toch laat ze ook een opening voor verandering. “Ik zit in het najaar met alle organisatoren samen om te kijken hoe het verder moet met de Feesten, hoe we ervaring met vernieuwing kunnen combineren.”

“970.000 bezoekers hebben we geteld dit jaar”, zegt Storms. “Geen miljoen nog, terwijl er vorig jaar nog 1.290.000 waren. Maar die cijfers zijn geen fetisj voor mij. Het hoeft niet om ter drukst. Ik heb van heel veel mensen gehoord dat ze het best gezellig vonden zo. Overdag was er geen volk door de hitte, maar ’s avonds en ’s nachts waren de mensen er wel. En omdat er minder volk was, geraakte iedereen vlotter aan de togen. Ook de organisatoren waren dus best tevreden.”

En toch wil Storms kijken naar de toekomst. “Onze Feesten blijven uniek. Nergens anders is er zo’n organisatie met zo’n divers aanbod en zoveel artiesten. Dat blijft de sterkte van onze Feesten. Maar in het najaar wil ik met alle organisatoren rond de tafel gaan zitten om te kijken naar de toekomst. De meesten van hen hebben heel veel ervaring en weten echt wel hoe ze de Feesten moeten aanpakken. Maar we moeten meegaan met de tijd en met de maatschappij. We moeten onszelf op de kaart blijven zetten als ‘Gentse Feesten’. Er moet dus ook ruimte komen voor nieuwe initiatieven, voor collectieven en jong talent. We moeten alleen kijken hoe we dat gaan doen. En daarover moet er dus een debat komen met de betrokkenen.”

Het debat werd al opgestart in de Feesten zelf. Organisatoren als Gerald Claes van de Vlasmarkt en Nicolas Marichal vinden dat de traditionele pleinen – lees Korenmarkt en Sint-Baafsplein – te veel op hun lauweren rusten en ‘altijd hetzelfde doen’. Die pleinen reageren dan weer met: “Altijd hetzelfde? Het zijn net de klassiekers die het meeste volk trekken. Het zijn onze sterkhouders. Dit is net wat de mensen willen”, zei Saerens van Sint-Baafs eerder al. “En wij hebben alleen maar nieuwe dingen gebracht”, zegt Tineke De Rijck van de Korenmarkt. “Er is enorm veel energie gestoken in vernieuwing. Zelfs Coco Jr, en Paul Michiels, die wel al eerder kwamen, stonden er met een volledig nieuw programma. En het inclusie-verhaal, waarbij mensen met een beperking mochten meewerken, was ook helemaal nieuw.”

Wat al zeker moet veranderen, is de mobiliteit. “Eigenlijk hebben we totaal geen problemen meer met mobiliteit op zich. Heel wat mensen komen met de shuttle-bussen, met de tram en vooral met de fiets. “Er is nood aan bijkomende fietsenstallingen. We moeten bekijken waar we die nog kunnen plaatsen. Ik vind ook dat er meer parkeerplaatsen moeten komen voor mensen met een beperking. Ik vind toegankelijkheid echt belangrijk.”

Gentse Feesten, een festival waar alles kan
Wannes Nimmegeers Gentse Feesten, een festival waar alles kan
Gentse Feesten, een festival waar alles kan
Wannes Nimmegeers Gentse Feesten, een festival waar alles kan
Gentse Feesten, een festival waar alles kan
Wannes Nimmegeers Gentse Feesten, een festival waar alles kan
Gentse Feesten, een festival waar alles kan
Wannes Nimmegeers Gentse Feesten, een festival waar alles kan2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Giovanni Neckebroeck

    Graag zou ik opnieuw meer 'echt' straattheater zien in de straten, iets dat vroeger meer aanwezig was. En wat meer kraampjes met allerhande spullen in de straten tussen de pleinen zou ook een gezelliger gevoel geven, maar met het opbod voor standplaatsen is dit voor veel handelaars niet meer betaalbaar.

  • Paul Standaert

    Claes en Marichal kunnen wel eens gelijk hebben. Het is stilaan : been there, seen that. En dan klagen dat de VRT eindeloos herhaalt in zomer. Coc JR en Paul Michiels (en Paul hoor ik graag en kàn een potje zingen) vernieuwend noemen is net iets te makkelijk... Maar nog eens ik hoor Verminnen, Michiels graag want dat is van het beste in Vlaanderen. Integenstelling tot de 'charme zangers' die nu plots fähig geworden zijn...