GO!-scholengroep Gent pakt voedselverspilling in de refter aan: “Nulmeting van overschotten warme maaltijden”

Na hun maaltijd doen de leerlingen van basisschool De Vogelzang hun overschotten in een doorzichtige emmer voor de nulmeting.
Wannes Nimmegeers Na hun maaltijd doen de leerlingen van basisschool De Vogelzang hun overschotten in een doorzichtige emmer voor de nulmeting.
In samenwerking met cateraar Agape en non-profit partner Rikolto hebben negen Gentse scholen van het gemeenschapsonderwijs een project op poten gezet om voedselverspilling aan te pakken. “We zullen onze leerlingen mee laten nadenken over oplossingen”, zegt Emma De Jaeger, directeur van basisschool De Vogelzang.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk voedsel in de vuilnisbak verdwijnt? Dat is de centrale vraag van het nulmetingproject dat de GO!-scholengroep Gent deze week lanceert in negen scholen. Gedurende twee weken maken de leerlingen na de lunch zelf hun borden leeg door de juiste voedingsgroep in de juiste transparante emmer weg te gooien. Een vertegenwoordiger van cateraar Agape komt bij elke school langs om ondersteuning te bieden. Het project is een concrete uitloper van het charter voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden dat vorige week in Gent werd voorgesteld en ondertekend door verschillende partners waaronder Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

“Elke dag wordt het afval per groep nauwkeurig gewogen. De doorschijnende emmer maakt de afvalhoop heel tastbaar voor de leerlingen. We zijn trots dat we dit pilootproject samen met de scholengroep en Rikolto op touw hebben gezet”, zegt Gino Mouton, directeur Departement Catering van Agape.

Bijsturen schoolmaaltijden

Van zodra de resultaten van de nulmeting zijn gekend, zal er vanuit de scholengroep, de deelnemende scholen, Agape en Rikolto een actieplan worden opgesteld om verspilling te beperken. “Dat kan gaan van educatie over duurzame voeding tot het bijsturen van bestellingen van schoolmaaltijden”, zegt Emma De Jaeger, directeur van De Vogelzang, één van de scholen die deelneemt aan het project. “Via het kinderparlement op onze school willen we ook leerlingen laten meedenken over oplossingen om de overschotten aan te pakken.” De acties en resultaten worden ook verspreid naar andere scholen binnen en buiten de scholengroep.

180 gram per leerling

De cijfers spreken voor zich. In Vlaanderen gooien gezinnen gemiddeld zo’n 211.858 ton voedsel per jaar weg. Dat komt neer op een kleine 33 kilogram per Vlaming per jaar. Een recente studie over voedselverliezen bij cateringbedrijven laat zien dat bij cateringservice in scholen gemiddeld 180 gram per leerling wordt weggegooid. Drie kwart hiervan komt terecht als brandbaar afval. “Zowel vanuit economisch, ecologisch als sociaal standpunt is het van belang om voedselverliezen te beperken. We vonden het hoog tijd voor actie en zetten daarom dit pilootproject op. We willen graag een pioniersrol opnemen in het Gentse onderwijsveld”, zegt Stephan Brynaert, algemeen directeur van GO! scholengroep Gent.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.