Giftige rook over Gentse haven

INWONERS OOSTAKKER MOETEN RAMEN EN DEUREN EVEN DICHTHOUDEN

De rookontwikkeling bij de brand in de loods van het failliete bedrijf was enorm.
Jurgen Eeckhout De rookontwikkeling bij de brand in de loods van het failliete bedrijf was enorm.
Er woedde gisterenavond een hevige loodsbrand in het failliete bedrijf Powder Terminal Benelux in de Gentse haven. Honderden tonnen auto-afval vatten vuur, met enorm veel rook tot gevolg. De inwoners van Oostakker kregen de raad om ramen en deuren dicht te houden. De brandweer heeft de loods de hele nacht bewaakt.

De brand ontstond rond 17.45 uur in de loods van het bedrijf Powder Terminal Benelux in de Langerbruggestraat in Oostakker. In die loods ligt versnipperd afvalmateriaal opgestapeld om te recycleren. Het gaat vooral om het interieur van auto's, zoals zetels en dashboards. "Toen wij aankwamen, sloegen de vlammen al door het dak", bevestigt brandweerkapitein Van Vooren. Er ontstond vrij snel een enorme rookontwikkeling. De Gentse brandweer moest de hulp inroepen van de collega's uit Lochristi en Zelzate. De wind zat echter verkeerd, waardoor de dichte rook in de richting van Oostakker blies.


"Daarom kregen de inwoners van Oostakker de raad om ramen en deuren dicht te houden", aldus Van Vooren. "Wij konden de brand echter vrij snel onder controle krijgen, en dankzij het bluswater op het rokende afval was die maatregel maar van korte duur. We hebben wel beslist om het veerpont even stil te leggen."

De brandweer probeerde de tonnen afval snel te blussen.
Jurgen Eeckhout De brandweer probeerde de tonnen afval snel te blussen.

Dagelijkse bewaking

Erg grote gevolgen had dat niet meteen voor de omliggende bedrijven, die gespaard bleven van schade. Bij het ter perse gaan was het nog niet duidelijk hoe de brand kon ontstaan. De brandweer sluit echter uit dat het om een brandstichting gaat. "In dat afval kan er natuurlijk wel wat warmte broeien. Daarom wordt het bedrijf, dat onder curatele staat, ook op burgemeesterbevel bewaakt. Brandwachten controleren het bedrijf dagelijks." De brandweer heeft het bedrijf ook de hele nacht bewaakt zodat het brandbaar materiaal kan worden weggehaald.

Derde keer

De brand bij Powder Terminal Benelux (PTB) veroorzaakte wel heel wat onrust bij de omliggende bedrijven en niet in het minst bij G&P dat samen met PTB het loodsencomplex huurt. "PTB is sinds 2014 failliet, maar het is al de derde keer in een korte tijd dat er hier een brand woedt", zegt CEO Wim Martens van G&P. "Wij hebben gelukkig geen schade, maar verliezen wel wat werkuren. Er zou hier dringend iets moeten gebeuren. Ik heb al verschillende keren het gevaar van deze loods aangekaart. De situatie is voor ons, maar ook voor grote bedrijven als Volvo en Honda, erg onveilig. Wat als de vlammen overslaan op mijn bedrijf? Ik heb vernomen dat er zo'n 8.000 ton afval gestockeerd is. Het bedrijf zou wel bezig zijn met alles te verwijderen. Dat gaat wel traag. Het zal dus nog wel even duren voor we in een veilige situatie kunnen werken. De brandwachten houden een oogje in het zeil, maar ik weet niet of dat voldoende is."