Ghent in Motion licht tipje van sluier op

Bezoekers kijken naar de trailer van Ghent in Motion.
Foto WN Bezoekers kijken naar de trailer van Ghent in Motion.
De makers van Ghent in Motion, de epische film over Gent waar al anderhalf jaar aan gewerkt wordt, lichten een tipje van de sluier op. Op de zijgevel van het UFO-gebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat is de trailer te zien die tien minuten duurt.

"Ik ben Michael Tiger. Mijn kameraden en ik hebben de laatste 16 maanden hard gewerkt aan de productie van een vrij onconventionele film over Gent", begint het introductiefilmpje van Ghent in Motion. "Om de meest tot de verbeelding sprekende beelden te verzamelen, hebben we kerktorens beklommen, hijskranen, en baanden we ons een weg naar de meest verborgen terrassen en daken. We reden door de stad met computergestabiliseerde en slowmotioncamera's, en zetten verschillende publieke filmmomenten op het getouw waarin vele Gentenaars figureerden. Er is natuurlijk een doel aan dit alles", gaat Michael Tiger verder. "We willen Gent helemaal 'in the picture' plaatsen. We willen de wereld laten zien wie we zijn en uit welk hout we gesneden zijn. Ghent in Motion is een mix van realiteit en een verhaal over goed en kwaad, leven en dood, trouw en liefde."

Première

Op de zijgevel van het UFO-gebouw wordt continue een speciale edit voor het Lichtfestival geprojecteerd, een soort teaser van tien minuten. De volledige film van ongeveer een uur gaat in première op 17 april in de Concertzaal van de Vooruit. De trailer begint met onheilspellende beelden van de duivel, en (lucht-)beelden van de stad. We zien de torens van Gent, DOK, New Zebra, de haven, het Gravensteen,... Alles met donkere muziek op de achtergrond. Maar plots slaat de sfeer om. We zien vreugde, mensen die dansen en feesten, muzikanten, kinderen, circusartiesten,... Tussendoor ook het bidprentje van de betreurde Luc De Vos en de indringende blik van een kind verkleed als Pierke Pierlala. Er wordt niet gesproken in de film, het is een aaneenschakeling van korte beelden die samen een verhaal vertellen. Op het einde zien we burgemeester Termont in zijn doodskist liggen en worden bevreemdende beelden getoond van gegrimeerde gezichten, om af te sluiten waar het begon: met de duivel. Onze nieuwsgierigheid naar de volledige film is alvast gewekt.