Ghent in Motion bijna ingeblikt

LAATSTE PUBLIEKOPNAMES DIT WEEKEND

In november werd burgemeester Termont nog ludiek ten grave gedragen voor een scène van de film die op 28 januari vertoond wordt.
Foto WN In november werd burgemeester Termont nog ludiek ten grave gedragen voor een scène van de film die op 28 januari vertoond wordt.
Wie nog wil meespelen in de nu al legendarische timelapse Ghent in Motion moet zich dit weekend vrijmaken. Dan worden de laatste scènes met publiek ingeblikt, op een binnenlocatie. Op het lichtfestival wordt een preview van de Gentse film vertoond, de echte première is voor eind februari.

Ghent in Motion wordt een film over Gent met vooral fantastische beelden, maar ook een verhaal. Het voorbije jaar werden zowat overal opnames gemaakt en geregeld werd daarvoor beroep gedaan op het 'grote publiek'. Want iedereen die dat wou, kon meespelen. Ook komend weekend nog kan het publiek terecht in de studio in de Aziëstraat 1. Daar wordt nog opgenomen op vrijdagavond, zaterdag en zondag. Vrijdagavond staan de Gentse Feesten op het programma, zaterdag, in de vooravond, vecht burgemeester Termont tegen de Duivel. Zondagmiddag worden er 'frieten met Gandalousesaus' gegeten.

"Niet evident"

"Makkelijk is het niet altijd geweest", zegt Michel Blanckaert van productiehuis Michael Tiger. "In december 2013 zijn we met Ghent in Motion gestart. Pas tegen de zomer hadden we alle nodige fondsen gevonden, maar toen waren de opnames al lang gestart. Op het eerste gezicht zou je denken dat iedereen staat te springen om mee te doen in een film, maar dat is niet zo. Er is wel een enorm draagvlak, veel enthousiasme en veel steun. Maar als je een oproep lanceert op de sociale media om op een bepaald moment mee te spelen, blijkt het minder evident. Als je dan pakweg 200 'likes' krijgt, komt in het beste geval één derde ervan ook effectief af, meestal zelfs maar een kwart. Eén keer hadden we echt te weinig volk voor een opname. We hadden 50 mensen nodig om een cirkel te vormen, maar dat is niet gelukt. Dat plannen we dus opnieuw, en we krijgen normaal gezien de hulp van een scoutsgroep."

Sociale media

Michel en zijn team werken nu tegen de deadline aan. "Het monteren is al gestart, de laatste opnames zijn gepland. Op 28 februari geven we een preview op het lichtfestival. Het wordt niet de definitieve versie van de film. Niemand heeft immers zin om buiten in de kou naar een verhaal van een half uur te kijken. We geven dus een gemakkelijk verteerbare versie met veel mooie beelden. De eindmontage is gepland voor eind februari, de première zal vermoedelijk in de Vooruit plaatsvinden. In de Sfinx zal Ghent in Motion ook twee weken getoond worden voor scholen, en ook de regionale tv-zender AVS zal ons uitzenden. Maar het resultaat zal vooral op internet te zien zijn. We hopen dat al onze partners, zelfs alle Gentenaars, Ghent in Motion zullen delen via de sociale media. Deze film heeft dan ook geen 'exploitatiemodel', je moet niet betalen om ernaar te kijken." Of er een vervolg komt, staat niet vast. "We hebben zeker niet alles gefilmd wat op ons verlanglijstje stond, dat kan ook niet", zegt Michel. "Maar nu willen we vooral eerst alles afwerken, en daarna wat bekomen."


Wie nog wil meespelen kan terecht op vrijdag 2/1 van 20 tot 00 uur, zaterdag 3/1 van 17 tot 20 uur en zondag 4/1 van 15 tot 17 uur in de Aziëstraat 1.