Gezin van 6 ontsnapt nipt aan CO-dood: “Ouders waren al 24 uur in diepe slaap”

Het gezin ontsnapte op het nippertje aan een drama.
Jeroen Desmecht Het gezin ontsnapte op het nippertje aan een drama.
Een familie van zes uit Wondelgem is maandagavond ontsnapt aan een gezinsdrama. De boiler - die in een afgesloten kamer stond - zorgde al een hele tijd voor een verhoogde CO-uitstoot. “Mijn ouders waren al 24 uur aan het slapen. In de kamer waar de boiler staat, werd die bewuste avond een CO-concentratie van 1.500 ppm gemeten”, zegt de oudste zoon Erdal (23). “Genoeg om binnen het uur te overlijden”, klinkt het bij de afdeling toxicologie van het UZ Gent.

Het gezin van zes uit Wondelgem heeft veel geluk gehad. In de kamer waar de boiler staat, werd volgens de oudste zoon maandagavond een verhoogde CO-concentratie van 1.500 ppm gemeten. “Als je in een kamer zit met CO-waarden van 1.500 ppm, krijg je na ongeveer 20 minuten de eerste symptomen (hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid, red.)”, zegt professor Alain Verstraete, verantwoordelijke van het labo toxicologie van het UZ-Gent. “Genoeg om binnen het uur te overlijden. Hoe ze levend uit hun huis zijn geraakt, kan ik niet vertellen zonder de exacte waarden in de kamers te weten, maar ze hebben geluk gehad”, zegt Verstraete.

“Mijn ouders waren al van zondagavond aan het slapen”, zegt de oudste zoon Erdal (23). “We voelen ons allemaal al een tweetal weken ‘grieperig’, dus ik ben maandagochtend nietsvermoedend naar mijn werk vertrokken.”

Hoelang de boiler al CO uitstootte, is momenteel niet duidelijk. Erdal vertrok naar zijn werk, zijn twintigjarige broer naar de les. “Mijn zus (18) bleef thuis om op onze jongste broer van twee jaar oud te passen. Ook zij voelden zich onwel, maar ze bleven heel de tijd bij bewustzijn”, aldus Erdal.

“Ik herinnerde mij niets meer na zondagavond”, zegt de mama. “Ik ben maandagochtend nog even wakker geworden, maar meteen terug in slaap gevallen.”

Gemiste oproep

Omdat de tweejarige peuter maandagavond om 20.30 uur met zijn vader wou spelen, wekte hij die uit zijn slaap. “Mijn vader heeft samen met zijn broer een zaak, waarvoor ook ik werk”, zegt Erdal. “Mijn nonkel had mijn papa al een paar keer proberen bellen. Die zag de gemiste oproepen, en belde terug. Mijn nonkel wist meteen dat er iets niet klopte en sloeg alarm.”

Erdal was die avond even thuis geweest, maar was al snel terug vertrokken om een vriend te helpen verhuizen. “Mijn nonkel zei dat ik zo snel mogelijk naar huis moest gaan. We hebben dan meteen de hulpdiensten ingelicht. Tegen de tijd dat ik mijn vader van de trap had geholpen, stond de brandweer al voor de deur.”

De ouders werden met de ambulance naar het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst overgebracht. De vier kinderen reden achter met de wagen. “We zijn alle zes in een speciale compressiekamer behandeld”, zegt Erdal.

Het gezin is dan ook op het nippertje aan een drama ontsnapt. Vorige week nog kwamen twee vrouwen uit het Gentse om het leven door een CO-intoxicatie. De brandweer stuurde toen al een waarschuwing uit, en benadrukt nu opnieuw het gevaar van een CO-intoxicatie. “Zeker met het koude weer verluchten mensen hun huis niet genoeg”, zegt de brandweer. “In combinatie met een slecht onderhouden verwarmingstoestel kan dat leiden tot CO-vergiftiging. CO ruik, proef of zie je niet, maar is levensgevaarlijk. Voor je het weet ben je bewusteloos.”

De producent van de verwarmingsketel die we hier eerder toonden, wenst als volgt te reageren:

“Op 29 januari 2019 verscheen in Het Laatste Nieuws – Regio Gent, een artikel over een gezin dat ternauwernood aan CO-vergiftiging ontsnapte. Ter illustratie bij het artikel wordt een foto van hun verwarmingsketel getoond, van het merk Junkers.

Als fabrikant betreuren we wat deze familie is overkomen. We willen graag melden dat duidelijk zichtbaar is dat de ketel niet conform de regels werd aangesloten. Zo voldoet de rookgasafvoer niet aande regels en is er geen montageplaat voorzien voor het toestel.

Wij zijn er dan ook van overtuigd dat de oorzaak van de ontsnapping van CO aan een foutieve installatie en eventueel gebrek aan onderhoud van de verwarmingsketel te wijten is en niet aan het toestel zelf.”
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Vansteelandt

  @emiel hayen : De moderne rook en co2 melders geven elk minuut een alarmsignaal af als de batterij plat is. Een zeer irritant geluid. Als je de batterij er uit haalt en niet vervangt kun je je melder evengoed in de vuilbak gooien. Sommige ook als de levensduurte beëindigt is. Dat hoeven zelfs niet de duurste te zijn.

 • emiel hayen

  Je kan rook en COmelders verplichten maar dan merk je dat ze de platte batterij niet vervangen, de meeste rookmelders moeten trouwens elke 5 jaar vervangen worden.

 • Tim Mylemans

  Wij zitten met zo'n boiler in ons slaapkamer (vorige eigenaar zen kinderen sliep in deze kamer, vonden we dan toch weer te risicovol), deftige machine, maar toch een CO melder gekocht voor veiligheid en gemoedsrust. Het is maar een kleine kost en kan dus echt wel levens redden.

 • pieter de ryck

  Als installateur moeten wij verplicht opleidingen volgen, attesten en herkenningen behalen mogen we onze job uitvoeren maar de betere handige harry’s kunnen vrij in doe het zelf shops of groothandels particulier (water)verwarmingsketels en koppelingen voor water en gas kopen om alles zelf te installeren met alle gevolgen van dien! Zou verboden moeten worden en enkel de erkende vakman zou deze materialen moeten kunnen aankopen

 • Annie Broeckx

  Gelukkig is het goed afgelopen.Het valt wel op dat die installatie niet door een vakman gebeurd is.