Gevelbanken bevorderen contact tussen buren

Pepijn, Jesse en Anton op een gevelbankje. De houten zitplank kan verwijderd worden en de metalen 'driehoekjes' zijn beweegbaar en kunnen tegen de gevel geplaatst worden.
Foto WN Pepijn, Jesse en Anton op een gevelbankje. De houten zitplank kan verwijderd worden en de metalen 'driehoekjes' zijn beweegbaar en kunnen tegen de gevel geplaatst worden.

Vier vrienden zijn gisteren gestart met een crowdfundingactie om met hun 'gevelbanken' de Gentse straten charmanter en gezelliger te maken. "Een paar jaar geleden redde de vader van Pepijn een bankje van de afbraak van het voormalige ziekenhuis op de Bijlokesite. De bank kreeg een plaats aan onze gevel en zo knoopten we geregeld gesprekken aan met onze buren", vertelt Anton Christiaens, die samen met Pepijn T'Hooft, Jesse De Troyer en Simon Van den Berghe op het idee kwam om de gevelbanken te verspreiden. Ze willen daarmee het sociaal contact tussen buren bevorderen. "We hebben ondertussen al drie verschillende banken ontwikkeld. De houten plank kan makkelijk verwijderd worden, zodat de bewoners zelf kunnen beslissen wanneer ze hun gevelbank installeren. De driehoekjes die aan de muur bevestigd zijn, kunnen ook gebruikt worden om fietsen vast te zetten."


Wie de crowdfundingsactie wil steunen, kan surfen naar crowdfunding.gent/nl/projects/gevelbank. (YDS)