Gestolen fietsen in container naar Afrika

BENDELEIDERS BETALEN MINDERJARIGE DIEVEN MET GELD EN DRUGS

De Gentse politie heeft een bende fietsdieven opgepakt. Het gaat om drie meerderjarige opdrachtgevers en zeven minderjarige kompanen. De minderjarigen stalen doelgericht dure fietsen, in ruil voor drugs of geld. De meerderjarigen zetten de buit op transport naar Ghana. Dat bleek al vier jaar aan de gang te zijn, goed voor minstens 1.500 fietsen.

In de gemeenteraadscommissie Algemene Zaken, waar de werking van de lokale politie wordt toegelicht, ging het de voorbije jaren dikwijls over fietsdiefstallen in Gent. Het cijfer van het aantal gestolen fietsen bleef stijgen. In de eerste 8 maanden van dit jaar werden al 1.525 gestolen fietsen gerapporteerd. De politie gaat ervan uit dat lang niet iedereen aangifte doet van een fietsdiefstal, en dat die 1.525 dus maar een deel is van het werkelijke aantal. Ondanks een verhoogde inzet van de politie, zijn er in die 8 maanden al 246 fietsen meer gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dure exemplaren

De oppositie stelde zich soms vragen bij die 'verhoogde inzet'. Maar de politie kan nu uitpakken met een mooi resultaat. "We stelden al enige tijd vast dat in het Gentse uitzonderlijk veel dure fietsen werden gestolen", klinkt het bij het parket. "Uitgebreid onderzoek door politie en parket bracht aan het licht dat minderjarigen werden ingezet om fietsen te stelen in opdracht van een aantal meerderjarigen. Er zijn aanwijzingen dat de gestolen fietsen in containers werden verscheept naar Afrika, meer bepaald naar Ghana. Het zou gaan om minstens 1.500 fietsen over een periode van vier jaar. De minderjarigen zouden in ruil voor de fietsdiefstallen geld, softdrugs of harddrugs ontvangen hebben."


Tijdens een actie woensdag en gisteren werden in totaal tienpersonen opgepakt. Het gaat om drie meerderjarigen en zeven minderjarigen. De meerderjarigen zijn mannen van Afrikaanse origine, die in Gent wonen. Zij werden woensdag al voorgeleid bij de onderzoeksrechter en zijn allemaal aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en diefstal en of heling. De zeven anderen, jongeren tussen 13 en 17 jaar oud, werden voorgeleid voor de jeugdrechter in Gent.


De Gentse politie hoopt alvast dat het oprollen van deze bende resulteert in een snelle daling van het aantal fietsdiefstallen. De rijwielen die door deze bende werden gestolen, kunnen helaas niet worden terugbezorgd aan de eigenaar.