Geslagen leerkracht VIP-school: "Dit was al langer aan het opborrelen"

"Soms zitten we aan de grens van wat onderwijs aankan. Sommige leerlingen hebben nood aan een time-out, in een opvangtehuis", zegt een leerkracht van de VIP-school die vorige week bewusteloos geslagen werd door leerlingen.

"We hebben geen tijd gehad om te effectief reageren, voor we het wisten ontplofte de boel. Leerling sloegen ons bewusteloos en schopten nadien verder", zegt een leerkracht van de VIP-school op de Martelaarslaan in Gent. De tol was zwaar: vier leerkrachten naar het ziekenhuis, van wie drie werkonbekwaam, na een oudercontact op 26 oktober. "Wij probeerden de zaak te kalmeren, maar we kregen de slagen."


"We hadden al enige tijd het gevoel dat iets aan het opborrelen was", zegt de aangeslagen leerkracht. "Soms zitten we aan de grens van wat onderwijs aankan. Binnen de school hebben we een zorgteam, maar het probleem is soms te complex om voor hen. Er is bij sommige leerlingen nood aan een time-out, misschien in een opvangtehuis waar ze gevolgd worden door psychologen. Het onderwijs is jongeren vleugels geven en als ze niet vlot vliegen, is het ook belangrijk te vragen waarom."

Hoopvol

Ondanks alles blijft de leerkracht hoopvol. "Ik hoop dat we hier iets constructief mee kunnen doen. Dit was geen geval van een andere culturele achtergrond of een foute opvoeding. Dat wil ik ook benadrukken."


Over de school is het slachtoffer duidelijk. "De VIP-school is een warme school voor de leerlingen en leerkrachten. Ik ben emotioneel geraakt. Mijn mening is echter, ben je kwaad, doe er iets mee. Bouw iets op. Breek niet gewoon zaken af, daar bereik je niks mee. Maandag sta ik terug voor de klas en werk ik verder aan een betere toekomst."


Twee van de drie daders, twee broers, zijn al gekend, aldus het parket van Oost-Vlaanderen. De minderjarige moet 20 uur agressietherapie volgen. De meerderjarige kwam dinsdag voor de raadkamer die beslist heeft dat hij aangehouden blijft. (DVL/DJG)