Gentse studenten geven goed voorbeeld en ondertekenen als eerste Vlaams doopkader

Onder het goedkeurend oog van UGent rector Rik Van de Walle en minister Crevits tekenen de studentenverenigingen het Vlaams Doopkader.
Yannick De Spiegeleir Onder het goedkeurend oog van UGent rector Rik Van de Walle en minister Crevits tekenen de studentenverenigingen het Vlaams Doopkader.
Een twintigtal studentenvertegenwoordigers heeft dinsdag in Gent als eerste het Vlaamse Doopkader ondertekend, een tekst met tien algemene principes gebaseerd op respect. “We vinden het positief dat er een algemeen kader is, maar in Gent hebben we al jaren een lokaal doopdecreet”, reageert Julien Marbaix, voorzitter van het FaculteitenKonvent.

“Het is belangrijk dat jongeren die zich laten dopen dat in een veilige context kunnen doen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) die het doopkader dinsdag in Therminal voorstelde. Vorig jaar kwam in Leuven nog een student om het leven tijdens een doop. Sindsdien wordt er overal geroepen om de studentenclubs een doopcharter te laten ondertekenen. 

Het nieuwe Vlaamse Doopkader heeft vooral een symbolische waarde. In Gent hadden we al een regelgevend kader om dopen in goede banen te leiden

Julien Marbaix

Geen primeur

Toch is het Vlaams initiatief geen primeur.  “In de praktijk hadden we in Gent al een regelgevend kader om dopen in goede banen te leiden”, zegt Julien Marbaix, voorzitter van het FaculteitenKonvent (de koepelorganisatie van de studentenverenigingen van de UGent red.). Hij benadrukt dat de Gentse studentenclubs zich al jaren engageren om het lokale doopdecreet na te leven. “Respect voor de gedoopten vormt daarbij één van de belangrijkste principes. Het nieuwe Vlaamse Doopkader heeft dus vooral een symbolische waarde.”

Hoe dan ook wordt het Vlaams Doopkader serieus genomen. Rectoren van universiteiten en hogescholen, en studentenvertegenwoordigers hebben het dinsdag met volledige overtuiging ondertekend tijdens de voorstelling. Het document, dat uitgewerkt werd door studenten, hogescholen en universiteiten samen, zal ook online verspreid worden. 

Baas over eigen lichaam

Hoewel heel wat universiteiten en verenigingen in het Gentse zelf al een reglement hadden rond studentendopen, zijn er nog steeds organisaties die niet ondertekenen. Het Doopkader moet voor eens en voor altijd de regels in heel Vlaanderen stroomlijnen. Respect voor het welbevinden van elke student en voor de openbare orde vormen de basis. “Zo kan het niet dat studenten vernederd worden of fysiek geweld moeten ondergaan”, aldus de minister. “Studenten blijven baas over hun eigen lichaam en kunnen niet verplicht worden tot overmatig drankgebruik.” In het kader staat ook dat organisatoren of toezichters tijdens de doop zelf geen alcohol mogen drinken of verboden middelen mogen gebruiken, en dat voor minderjarige studenten de toestemming van ouders of voogd nodig is. 

Studenten mogen niet vernederd worden, en ook fysiek geweld is uitgesloten. Ieder moet baas blijven over zijn eigen lichaam

Hilde Crevits (CD&V)

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits roept alle studentenorganisaties in Vlaanderen en Brussel nu op om het Vlaams Doopkader te ondertekenen. Op de website onderwijs.vlaanderen.be/vlaams-doopkader is het kader terug te vinden, samen met een lijst van alle studentenorganisaties die het hebben ondertekend. Wie het Vlaams Doopkader ondertekent en er zich niet aan houdt, kan door de universiteit of hogeschool gesanctioneerd worden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.