Gentse stembusgang verloopt opvallend vlot

Anneleen Van Bossuyt heeft al gestemd
Wannes Nimmegeers Anneleen Van Bossuyt heeft al gestemd
Net als overal in het land is ook in Gent de grote verkiezingsshow op gang getrokken. Nog tot 14 uur mag – of moet – iedereen zijn stem uitbrengen, ook de politici zelf.

De start verliep alvast vlot vandaag in Gent. “Overal zijn voor- en bijzitters netjes op tijd komen opdagen", klinkt het op het kabinet van verantwoordelijk schepen Mieke Van Hecke (CD&V). “Daardoor konden alle stembureau’s zonder problemen open. Ook andere problemen zijn er voorlopig niet, alles loopt gesmeerd.”

182.066 Gentenaars moeten vandaag hun stem uitbrengen, maar er passeert meer volk in de stemlokalen. Heel wat stemgerechtigden brengen immers hun kinderen of zelfs hun huisdieren mee.

(Lees verder onder de foto)

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) was het eerste kopstuk dat ging stemmen. Kort na 8 uur stond ze al in de muziekschool aan de Poel. “Spannende dag”, zei ze. “Ik kan nu alleen maar hopen dat we het goed doen.” Van Bossuyt vult de voormiddag met haar ouders en haar kinderen, en wordt vanaf 14 uur in de tv-studio’s verwacht.

Ondertussen heeft ook burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) gestemd, aan het Rerum Novarumplein in Nieuw Gent. Hij schoof netjes aan in de rij, en schudde gewillig handjes. Uit de tijd die hij in het stemhokje doorbracht valt af te leiden dat hij veel bolletjes heeft gekleurd.

(Lees verder onder de foto)

Siegfried Bracke (N-VA), nog steeds eerste ‘burger van het land’, stemde om 10 uur in de Molenaarstraat. Hij vergat ei zo na zijn pas terug mee te nemen naar huis. “Prognoses zijn moeilijk, zeker in Oost-Vlaanderen", zei hij. “Omdat alle steden en gemeenten hier zo compleet anders zijn. Het politieke klimaat in Gent is bijvoorbeeld niet te vergelijken met dat in pakweg Aalst.”

Bracke is Oost-Vlaams lijstduwer van N-VA voor de Kamer. Bij de laatste federale verkiezingen haalde hij 64.484 voorkeurstemmen. 

(Lees verder onder de foto)

Tom De Meester (PVDA) trok ontspannen naar de stembus. “We verwachten dat we zullen doorbreken in Vlaanderen. Dat zal onder de radar en tegen de stroom in zijn. We hebben maar één iemand nodig om voor ons het verschil te maken in het parlement.”

Tom De Meester (PVDA) ging stemmen in Gentbrugge
Erik De Troyer Tom De Meester (PVDA) ging stemmen in Gentbrugge

Joris Vandenbroucke (sp.a) bracht zijn stem uit in de Doornakkerstraat in Sint-Amandsberg. “Ik moet bekennen dat ik toch zenuwachtig ben. We hebben een sterke campagne gevoerd met de nadruk betaalbaar leven voor iedereen. Nu is het tijd om even te ontspannen om deze namiddag vol spanning de eerste resultaten af te wachten.”

Joris Vandenbroucke (sp.a) met zijn dochter na het stemmen in Gent
Erik De Troyer Joris Vandenbroucke (sp.a) met zijn dochter na het stemmen in Gent

Europees lijsttrekker Guy Verhofstadt (Open Vld) daagde om 11 uur op in de Sint-Margrietstraat. Commentaar gaf hij niet, hij zag er wel opvallend goedgezind uit.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Sierens

    Als de partijen nu eens al het goede doen voor ons wat ze allemaal belooft hebben zitten we op rozen de komende jaren,maaaaaaaar zal er iets van in huis komen?????