Gentse politie vangt snoepdieven en schenkt buit aan goed doel

In de vuilniszakken trof de Gentse politie onder andere Twix, Haribo-snoepen en Snickers aan, maar ook tandpasta, shampoo en deo.
Facebook Gentse Flikken In de vuilniszakken trof de Gentse politie onder andere Twix, Haribo-snoepen en Snickers aan, maar ook tandpasta, shampoo en deo.
De Gentse politie heeft dinsdag bij een controle-actie in de wagen van twee Roemenen een lading snoep en verzorgingsproducten aangetroffen, en heeft besloten de buit naar een opvangtehuis in Gent te brengen. Daar zijn ze in de zevende hemel. “Nu we zelf geen snoep moeten kopen, kunnen we het schoolgeld van de kinderen betalen”, zegt Geert Danneels van Huize Triest.

De politie hield dinsdag een S.T.R.O.P-actie (Samen Tegen Rondtrekkende dadergroepen en Overlastplegers). “Tijdens een controle op de Sint Lievenslaan en de Stropkaai werd een auto aan de kant gezet voor controle”, zegt Stefanie Hermans (tweede van rechts op de foto) die bij de actie aanwezig was. “In die auto troffen we vijf volle vuilniszakken aan met daarin een hele hoop snoepjes in de originele verpakking, maar ook en hele lading ongeopende verzorgingsproducten zoals tandpasta, deo en shampoo. De spullen waren overduidelijk gestolen.” De twee inzittenden van de auto, allebei met de Roemeense nationaliteit, werden opgepakt. Ze werden door het parket Oost-Vlaanderen onmiddellijk gedagvaard in snelrecht en moeten binnenkort voor de correctionele rechtbank verschijnen. 

(Lees verder onder de foto)

Liesbet De Pauw, Stefanie Hermans en Matto Langeraert laden de buit uit de auto
Wannes Nimmegeers Liesbet De Pauw, Stefanie Hermans en Matto Langeraert laden de buit uit de auto

Maar ondertussen zat de politie wel met een berg Mars, Kindersurprise, kauwgom, Snickers en ander lekkers. “Omdat we niet konden traceren waar de spullen gestolen werden, konden we ze ook niet terugbrengen”, zeggen Liesbet De Pauw en Matto Langeraert van de politie. “We hebben aan het parket gevraagd wat we er moesten mee doen, want op voeding staat uiteraard een vervaldatum. Het parket heeft toestemming gegeven om alles aan een goed doel te geven.” En dus trok het trio met hun ‘buit’ naar Huize Triest, een opvangtehuis van de Broeders van Liefde. Coördinator Geert Danneels nam de spullen in ontvangst, en was in de zevende hemel. “Ik had net vandaag aan enkele mensen opdracht gegeven om snoep te kopen voor Sinterklaas”, zegt hij. “Dat hoeft nu dus niet meer. En met het geld dat we hiermee uitsparen, kunnen we het schoolgeld betalen van de kinderen die we opvangen.”

In Huize Triest in de Gezondheidsstraat vinden elke nacht 25 dak- en thuislozen een bed. Maar de Broeders van Liefde hebben ook nog andere opvanginitiatieven in de stad, waaronder drie huizen waar 24 op 24 mensen worden opgevangen. Daar zitten ook een tiental minderjarigen. “Het lekkers zal verdeeld worden onder al onze mensen”, zegt Danneels. “En ook de verzorgingsproducten zijn hier meer dan welkom. Ik ben de politie heel dankbaar, niet alleen voor deze mooie geste vandaag, maar vooral omdat ze altijd klaarstaan als zich hier een probleem voordoet.”

Alles wordt uitgeladen in Huize Triest
Wannes Nimmegeers Alles wordt uitgeladen in Huize Triest
De buit
Wannes Nimmegeers De buit12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Van der Veen

  Mooi!

 • Erwin Vandriessche

  Zeer goed reactie van politie en parket, om deze snoepgoederen vrij te geven voor schenking aan een goed doel. Anders zouden ze vervallen en vernietigd moeten worden. De eigenaar, als die gevonden wordt, moet zich dan maar burgerlijke partij zetten tegen de daders. Beter zo, dan laten rotten in een kelder hé!

 • Philippe Cuypers

  En dit terwijl de staat de suikerhoudende dranken extra belast worden Omdat België gebukt gaat door obesitas. Gaan staatsambtenaren suikerhoudende goederen uitdelen aan kinderen. Ze zouden beter fruit in de plaats gegeven hebben. Zo geven ze nog het goede voorbeeld.

 • Dirk Blykers

  Mooie geste maar die snoepjes hun vervaldatum zal wel morgen niet zijn maar pas binnen enkele weken. Een beetje speurwerk en je weet zo waar dit gestolen is.

 • Dirk Thyssen

  En de gedupeerde eigenaars ? En die Roemeense gangsters die lopen al terug vrij voordat de politie hun proces verbaal uitgetikt hebben . In wist echt niet dat spullen buitgemaakt door een arrestatie konden uitgedeeld worden .