Gentse maakt graphic novel van Ben X

Veerle Colle en Nick Balthazar met de graphic novel van Ben X in de hand.
Laurence Van Eenaeme Veerle Colle en Nick Balthazar met de graphic novel van Ben X in de hand.
Veerle Colle, beter bekend als illustratrice nDurlie, heeft een graphic novel gemaakt op basis van Nic Balthazars verhaal Ben X.

Veerle tekent al langer webcomics, maar dit is haar eerste 'publieke' uitgave. Het verhaal van Ben X heeft voor haar een persoonlijke betekenis. "Verschillende mensen in mijn familie hebben een autismespectrumstoornis. Ben X heeft mij als tiener geholpen om hen beter te begrijpen. Maar Ben X gaat niet alleen over autisme, het is een universeel verhaal over pesten, over sterk of zwak zijn. Ik ben zelf ook gepest geweest, en kan me daar dus wel in herkennen", zegt Veerle. "Drie jaar geleden heb ik Nic gecontacteerd met het voorstel een strip te maken over Ben X." En hij was meteen enthousiast. "Het is tof om te zien hoe mensen die gegrepen zijn door het verhaal er hun eigen ding mee doen. Het verbaast me telkens opnieuw hoe Ben X blijft verderleven. Het is een verhaal van alle tijden en alle landen. Ook in de VS, Duitsland en Zweden worden er nog bewerkingen gemaakt van het verhaal", zegt Nic Balthazar. "Leuk aan deze graphic novel is dat Ben X een eigen personage is."


Ook anders dan film of theater, is dat je een strip op je eigen tempo kan lezen. " In een strip kan je blijven stilstaan. Ik koos er ook bewust voor om donkere en koude kleuren te gebruiken, net als in de film", zegt Veerle. "En wij hebben die kleuren dan weer gepikt uit de wereld van videogames", lacht Balthazar. "Jongeren spenderen uren en uren in dat universum. Het is herkenbaar voor hen." (LVE)