Gentse flikken nemen hulphond in dienst om slachtoffers emotioneel bij te staan

Troosthond Switch in Brussel Noord, een kruising tussen een labrador en een Berner Sennenhond
Baert Marc Troosthond Switch in Brussel Noord, een kruising tussen een labrador en een Berner Sennenhond
Nieuw aan te werven bij de Gentse flikken: een hond. Meer bepaald: een emotionele hulphond. Die zal worden ingezet om getraumatiseerde slachtoffers, vooral kinderen, bij te staan. “In Canada en Amerika gebeurt dat al 25 jaar.”

“Bij traumatische ervaringen kan een hond troost bieden”, zegt de Gentse korpschef Filip Rasschaert. “Daarom gaan we bij de Gentse flikken een emotionele hulphond aanwerven, vermoedelijk een collie, labrador of Berner Sennen. Die zal worden ingezet om slachtoffers bij te staan, en op hun gemak te stellen.”

De hond zal hoofdzakelijk, maar niet exclusief, worden ingezet bij kinderen. “Neem nu een kind van wie een videoverhoor moet worden afgenomen, omdat het misbruikt is, of getuige is geweest van een gewelddadig feit. Dan kan die hond vooraf bij het kind worden gezet om het op zijn gemak te stellen, of even af te leiden. Of het kan ook na het verhoor, omdat een kind troost vindt bij een dier.”

Mee naar huis

Het idee komt overgewaaid van de Canadese politie, die hier onlangs was voor een uitwisselingsproject. In België heeft alleen de politie Brussel Noord al zo’n hond in dienst. De hond in kwestie is nog niet aangekocht, dus wanneer het dier zijn eerste opdracht zal vervullen, is nog niet duidelijk. Wel staat al vast dat een hoofdinspecteur van de dienst maatschappelijke zorg het dier in huis zal nemen. Hij of zij zal de hulphond dan telkens meenemen wanneer dat nodig is. Het principe is vergelijkbaar met honden in palliatieve centra of in woonzorgcentra.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Petra de Riddere

  Zeer goed initiatief zouden ze op meer plaatsen moeten doen. En dat de hond thuis woont bij de veranwtoordelijke maatschappelijke assistente is ook goed dan is de hond zeker dat na t werk nog goed verzorgd en geliefd zal zijn want dat word een volwaardig gezinslid

 • Johan Vervaeck

  Ik vind dan ook dat het dier recht moet hebben op een wedde en een sociaal statuut. Ook een pensioen zou hier aan de orde moeten zijn. (lol)

 • Mady Vermeulen

  De vriendschap en trouw van een hond voor de mens is onbetaalbaar. Een hond is bovendien de absolute kampioen in het herkennen én beantwoorden van lichaamstaal. Jammer genoeg kunnen ze niet voor iedereen worden ingezet. Heel wat allochtonen, vooral islamieten, hebben meestal een afkeer, en zelfs schrik voor honden.

 • Carlos Matos

  is een konijn niet goedkoper en makkelijker te onderhouden? ;)

 • Rony Vermoens

  Inderdaad een goed idee. Laat een kind communiceren met een dier. Het wekt vertrouwen en beschermingsinstinct op. Moet niet echt een grote hond zijn hoor. Een chihuahua is beter aangebracht