Gentse flikken lokken veel ‘allochtonen’ naar opleiding, maar zien ze niet in korps

Het campagnebeeld van 100 % (Fl)ik
KOS Het campagnebeeld van 100 % (Fl)ik
De lokale politie van Gent doet nu al meer dan een jaar inspanningen om mensen met buitenlandse roots naar het korps te lokken, om een betere afspiegeling van de maatschappij binnen de politie te krijgen. De campagne 100% (Fl)ik werkt, er stromen meer allochtonen in. “Maar door de ‘aspirantenmobiliteit’ zien we die voorlopig niet in ons korps, wat best frustrerend is”, zegt korpschef Filip Rasschaert.

Twee jaar terug werd het aantal Gentse flikken met een migratieachtergrond geschat op 3 procent. Povertjes, zeker als je weet dat binnen de Gentse bevolking zowat 30 procent van de mensen buitenlandse roots heeft. Dus is de lokale politie Gent, als eerste ooit, gestart met een actieve wervingscampagne met accent op jongeren met een vreemde origine. Iedereen die zich kandidaat stelt — migratie-achtergrond of niet — kan nu extra begeleiding krijgen voor ze de toegangsproeven moeten afleggen, zodat onder meer taal taal geen probleem zou vormen bij hun eventuele selectie.

Cengiz Cetinkaya (Groen) peilde maandagavond naar de resultaten. “Onze aanpakt werkt”, zegt korpschef Filip Rasschaert. “Er melden zich wel degelijk meer mensen met een andere origine aan om deel te nemen aan de selectieproeven. De kandidaten die we begeleiden, zijn ook tevreden over onze inspanningen. Alleen zien we daarvan voorlopig geen resultaten in ons korps. Dat ligt aan het mechanisme van aanwervingen bij de politie, dat de ‘aspirantenmobiliteit’ heet. Die regel zorgt ervoor dat alle korpsen die te weinig kandidaten hebben, voorrang krijgen bij het effectief toewijzen van nieuwe flikken. Wie start op de politieschool, wordt dikwijls verplicht te kiezen voor aspirantenmobiliteit. Dat kan soms over een volledige lichting gaan. Concreet betekent dat dus dat die mensen niet mogen solliciteren voor een plek bij het Gentse korps, terwijl ze dat eigenlijk wel willen. Meer nog, soms komen gemotiveerde mensen die pakweg bij de Gentse Interventieploeg willen, terecht op heel oninteressante plaatsen. Zo hebben we er al gehoord die klaar waren om de straat op te gaan, maar die verplicht zijn gegevens van ANPR-camera’s in pakweg Antwerpen uit te lezen.”

“We zien de vruchten van onze inspanningen dus nog niet in het Gentse korps. De mensen die nu instromen en in aspirantenmobiliteit zitten, zijn pas na 3 tot 5 jaar vrij om te kiezen waar ze werken. Pas dan kunnen ze een aanvraag indienen voor een plaats in het Gentse korps. Wij hebben vandaag 10 plaatsen opengesteld voor interventie, maar de kans dat de mensen met buitenlandse roots die wij overtuigd hebben om flik te worden, effectief mogen solliciteren voor die Gentse plaatsen, is dus miniem.”

De vorige bevoegde minister, Jan Jambon (N-VA), wilde dat hele systeem van ‘mobiliteit’ herzien. Hij had een plan klaar om de rekrutering sneller te laten verlopen, en de selectiecommissie lokaal te organiseren. “Zoals het zou moeten”, vindt Rasschaert. Maar of dat plan nog doorgaat nu de politie onder minister Koen Geens (CD&V) valt, is niet duidelijk. De vakbonden waren overigens niet enthousiast over alle aspecten van de geplande hervorming.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.