Gentse digitale pionier viert 25-jarig bestaan: “25 jaar is stokoud in onze sector”

Anja Cappelle, CEO van The Reference, maakte het Gentse agentschap weer gezond nadat de internetbubbel gebarsten was.
Jill Dhondt Anja Cappelle, CEO van The Reference, maakte het Gentse agentschap weer gezond nadat de internetbubbel gebarsten was.
Het Gents agentschap The Reference werd 25 jaar geleden opgericht als één van de eersten in haar soort in België. De leading lady, Anja Cappelle, was er al van in het begin bij, toen het agentschap de allereerste websites maakte.

Anja kreeg de tech-kriebel te pakken als student. “Wie lid werd van onze studentenvereniging, kreeg een account om te mailen en een personal homepage, wat toen extreem hip was. Browsers waren er nog niet, enkel nieuwsgroepen waar je informatie kon halen.” Eind jaren ‘90 ging Anja bij The Reference aan de slag, waar ze de allereerste online nieuwbrief schreef en meebouwde aan de eerste websites. “We hebben de eerste sites van CERA, Studio Brussel en de Efteling gemaakt. De Nederlanders kwamen toen nog naar ons, omdat wij zo vooruitstrevend waren. Zelfs op Europese schaal waren wij absolute pioniers.”

Internetbubbel

In 2007 nam Anja de leiding van het agentschap over. “Het bleek een vergiftigd geschenk. De internetbubbel was al even gebarsten, de bankencrisis woog zwaar.” Anja vormde het verlieslatend bedrijf terug om tot een gezonde organisatie. Het aantal personeelsleden groeide van 30 naar 170, de omzet steeg naar 17 miljoen en er kwamen kantoren bij in Antwerpen én New York.

Op deze manier haalde The Reference haar 25ste verjaardag. “25 jaar is stokoud in onze sector. Er bestaat geen enkel ander digitaal agentschap in ons land dat al 25 jaar onder dezelfde naam bestaat.” Het Gentse agentschap is zichzelf steeds in vraag blijven stellen. “Wij verklaren de dood aan de status quo door nieuwsgierig te blijven. We zijn gestart als websitebouwer, maar vandaag zijn we een full service digitaal agentschap dat onze klanten over alle kanalen heen kan benaderen.”

Anja bouwde mee aan de eerste website van Studio Brussel.
rv Anja bouwde mee aan de eerste website van Studio Brussel.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.