Gentse burgemeester moet klimaatactie weigeren: “Een dag vroeger of later was geen probleem”

Mathias De Clercq.
Wannes Nimmegeers Mathias De Clercq.
De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) benadrukt dat er wel degelijk overlegd is met de jongeren die morgen een klimaatbetoging wilden organiseren in zijn stad. De manifestatie is geweigerd omdat die dag ook 1.200 Duitse voetbalsupporters naar het stadscentrum afzakken voor een risicomatch van AA Gent tegen Wolfsburg. Onder hen behoren zowat honderd leden van een harde kern.

Students For Climate kreeg in het verleden altijd de toelating om klimaatacties te organiseren in Gent. Maar de actie die morgen zou doorgaan, is geweigerd. "Een klimaatbetoging organiseren op het moment dat 1.200 Duitse voetbalsupporters in ons stadscentrum vertoeven is geen goed idee", vindt De Clercq.

Dat de manifestatie niet mag doorgaan op de bewuste dag heeft niet enkel met politiecapaciteit te maken. De politie analyseerde het risico en adviseerde de burgemeester om een negatief advies te formuleren. "Wegens het grote veiligheidsrisico adviseert de politie uitdrukkelijk om geen andere manifestaties op hetzelfde moment toe te laten. We hebben van bij het begin verschillende alternatieven aangereikt aan de organisatoren”, aldus de burgemeester.

“Thema ligt me nauw aan het hart”
De Clercq herhaalt zijn steun voor de klimaatbeweging en geeft aan toekomstige aanvragen altijd te zullen overwegen. "Het klimaat is een thema dat mij en het Gentse stadsbestuur nauw aan het hart ligt", klinkt het. "We blijven openstaan om dit op een ander moment toe te laten. Manifestaties allerhande zijn welkom in onze stad als er vooraf goede afspraken gemaakt zijn."

De klimaatjongeren van Students For Climate gaan niet akkoord met de weigering en geven aan morgen alsnog te betogen aan de Gentse stadshal.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kelly Verlinden

  Het wordt hoog tijd dat al de kosten van politie en meer eens op de organisatoren van deze betogingen, wedstrijden van sport en marsen verhaald worden. Waarom moet de gemeenschap de kosten dragen van al deze onzin.

 • Alfons LABIE

  Tot 18jaar is men schoolplichtig dus elke welbedoelde manifestatie dient te worden gepland op dagen dat er geen school is bv zaterdagen, zondagen, feestdagen of vakanties. Met 1X2maanden vakantie, 2X2weken en 2X1week vakantie + 52 weekends in een jaar is er gelegenheid genoeg om te manifesteren.

 • julien de meulder

  wanneer stopt die komedie ze straffen is het enige wat telt zij zijn schoolplichtig de woensdag namiddag en zaterdag zondag kunnen ze ook betogen het kindergeld afnemen dat zou kunnen helpen?

 • DAVID VAN LAER

  Alle betogers strafrechtelijk oppakken dat is ook een mogelijkheid maar dat gaan ze niet durven doen.

 • Karel Belmans

  Morgen tegen die bende jongeren "hard" optreden.