Gents MilieuFront boos om openstaande winkeldeuren

Het wintert in Gent, maar helft winkels zet deur wagenwijd open

80 % van de winkels in de Veldstraat en de Langemunt laten hun deuren gewoon open, ook in de winter
Wannes Nimmegeers 80 % van de winkels in de Veldstraat en de Langemunt laten hun deuren gewoon open, ook in de winter
Het Gent MilieuFront windt zich op omdat winkels op drukke momenten hun deuren gewoon laten openstaan, ook als het sneeuwt en vriest. Vooral in de Gentse winkelstraten is dat zo. De deur wordt dan vervangen door een blazend ‘warmtegordijn’. “Overbodige energieverspilling”, klinkt het.

Komende zondag is het opnieuw shoppingzondag in Gent. Dat betekent dat het druk kan worden in de winkelstraten. En dan blijven vele winkeldeuren gewoon permanent openstaan. “Vrijwilligers van Gents MilieuFront (GMF) trokken er tijdens het tweede shoppingweekend van januari op uit om het aantal open deuren in de Gentse winkelstraten te tellen”, klinkt het bij het GMF. “Resultaat: maar liefst de helft van de Gentse winkels hield de deur open. Ze gooien geld en energie letterlijk met bakken naar buiten, en lappen tegelijk een basisprincipe van duurzaamheid aan hun laars.”

Vier vrijwilligers zijn dus op zaterdag 12 januari, midden de solden, openstaande winkeldeuren gaan tellen in Gent. Het was 4,9 graden koud en er viel lichte regen. De vrijwilligers wandelden langs de gekende assen Veldstraat en Langemunt, maar namen ook een kijkje in ‘kleinere’ winkelstraten zoals de Mageleinstraat, Brabantdam en Koestraat.

Groot versus klein

“We telden in totaal 327 winkels, waarvan ongeveer 50% de deuren open hadden staan”, vertelt vrijwilliger Amélie. “We keken alleen naar de ‘echte’ winkels. Zaken zoals apotheken en horeca telden we niet mee. Het viel ons op hoe grotere winkels en ketens zoals Torfs, Zara en H&M de deuren openhouden, terwijl kleinere winkels meestal bewuster met hun warmte omgaan.” Het valt dus op dat de grote winkels het slechter doen dan de kleintjes, maar ook dat de ‘grote straten’ slecht scoren. Volgens GMF hield 80 procent van de meer dan 100 winkels in de Veldstraat en de Langemunt de deuren open, terwijl in de Hoogpoort zowat alle winkeldeuren dicht bleven. “Vele winkels hebben een schuifdeur, maar zetten de automatische open- en sluitfunctie af tijdens drukke shopdagen in het weekend, en laten ze dan non-stop openstaan”, concludeert het GMF. “H&M bijvoorbeeld laat op weekdagen wel de deuren schuiven. Andere winkels zoals Primark en Holland & Barrett houden de deuren de hele week open. Nochtans bespaar je met een gesloten winkeldeur tot 40 procent op de energiefactuur. En het is niet dat klanten zich laten afschrikken door een winkeldeur.”

Airco

Het werkt trouwens ook omgekeerd, stipuleert het GMF. “Winkels die in de zomer de deuren gesloten houden, hoeven geen airco aan te zetten. In steden zoals Roeselare organiseert het bestuur campagne om winkels ertoe aan te zetten hun deuren dicht te zetten. Misschien een leuk idee voor het Gents bestuur?”

“De winkeliers verplichten om hun deuren te sluiten in de winter zal moeilijk zijn”, zegt Tine Heyse (Groen). “Moesten alle winkeliers hun deuren sluiten zou er eigenlijk geen probleem zijn maar blijkbaar heerst het gevoel dat als de buur de deuren openzet, je dat zelf ook moet doen. Hoe dan ook staat het op de to-dolijst om er actie rond te voeren naar de handelaars. Ik bespreek de situatie binnenkort met de schepen van middenstand.”

Heel wat winkels in de Veldstraat laten deuren open in het weekend
Wannes Nimmegeers Heel wat winkels in de Veldstraat laten deuren open in het weekend2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • David De Geyter

    Waar bemoeien ze zich mee?

  • eric Goemaes

    Je zou zoiets kunnen verplichten met een stadsreglement,voor iedereen gelijk dus,en een flinke boete bij niet naleven ervan en bij herhaling een tijdelijke sluiting. Niet populair maar één van de maatregelen in de klimaatbeheersing.Ik denk dat de consument daar geen bezwaren zal tegen hebben.