Gents donorcentrum besmeurd met nepbloed om “transfoob” beleid Rode Kruis

Het Gentse donorcentrum werd besmeurd met “bloed”.
Jeffrey Dujardin Het Gentse donorcentrum werd besmeurd met “bloed”.
Onbekende activisten van de transgemeenschap hebben in de nacht van maandag op dinsdag de gevel van het Gents donorcentrum in de Sint-Pietersnieuwstraat beklad met rode verf. "Hier ons bloed dat je niet wil" staat tussen de rode spatten op het gebouw te lezen. De actie door een anonieme groep is een protest tegen de weigering van het Rode Kruis om bloedgiften van transseksuelen te aanvaarden. Het Rode Kruis dient een klacht in tegen onbekenden.

"We willen ons uitdrukkelijk uitspreken tegen het discriminerende en transfobische beleid van het Rode Kruis", melden de activisten in een bericht. "De recente beslissing om transpersonen te weigeren is enkel en alleen gebaseerd op vooroordelen en veronderstellingen, die duidelijk een transfobe oorsprong hebben." 

Het Gentse donorcentrum werd besmeurd met “bloed”.
Jeffrey Dujardin Het Gentse donorcentrum werd besmeurd met “bloed”.

Het Rode Kruis gaf vorige week aan dat bloedgiften van transpersonen geweigerd worden omdat onvoldoende wetenschappelijk is aangetoond dat die giften helemaal veilig zijn. Bovendien tonen internationale - weliswaar niet-Europese - studies aan dat bij die groep meer HIV aanwezig is.

Die argumenten volstaan niet voor de activisten, die vinden dat het Rode Kruis "de hele transgemeenschap bestempelt als een 'risico’-groep en hen zo stigmatiseert, in plaats van zich te baseren op individueel gedrag.”

Geen verdere schade

Het Rode Kruis betreurt de actie en meldt dat er geen verdere schade is in het gebouw. Het donorcentrum zal vandaag (dinsdag) dan ook gewoon zijn deuren openen voor wie een bloedgift wil doen. Er is een klacht ingediend tegen onbekenden. “We keuren dit vandalisme echt wel af”, zegt woordvoerder Marjolein Van Daele. 
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Van Becelaere

  Zijn dat de democratische en lange tenen hebbende mensen die zich steeds tekort gedaan voelen en telkens hun gelijk willen halen ," transfoob " gekker kan niet tegenwoordig

 • Michel Lemmens

  Al het bloed wordt inderdaad getest op hiv. Die tests zijn de afgelopen jaren altijd gevoeliger en betrouwbaarder geworden. Maar er is een periode – de zogenaamde vensterperiode - waarin we hiv (of een andere via bloed overdraagbare ziekteverwekker) nog niet kunnen waarnemen met een test, ook al is het in het bloed aanwezig. Voor hiv bedraagt die periode gemiddeld 11 tot 22 dagen, maar ze kan oplopen tot 6 maanden. Lesbische vrouwen mogen wel bloed geven omdat ze geen verhoogd risico lopen.

 • Sabrina Pirotte

  Als je antibiotica hebt genomen of geopereerd bent, moet je ook wachten om bloed te geven omdat die stoffen nog een tijd in je lichaam blijven. Ik neem aan dat dat met hormonen ook het geval kan zijn en begrijp dat er een wachttijd in acht moet genomen worden.

 • Rebecca Kints

  Annie Broekx, elk bloedstaal wordt getest tot in de puntjes, indien niet veilig wirdt het niet gebruikt! Indien iemand zo bang is van hormonen en dergelijke dan raad ik die aan om niks meer te eten, want wat daar alkemaal van chemische stoffen in zit is veeeeel schadelijker dan het bloed van een transgender of homofiel. Logica is er binben het Rode Kruis niet, lesbiennes mogen wel doneren... Zelfs bospoepers(sters) die van de een op de andere springen... Van een klucht gesproken...

 • Serge Bonneure

  Tuurlijk zo'n reactie kun je gewoon niet goedkeuren, maar aan de andere kant vind ik wat het Rode Kruis doet homofoob en discriminerend. Worden niet ALLE bloedstalen getest op HIV? Je vraagt je af, wat het extra risico is dat men loopt wanneer men zogezegd alle bloedgiften test op HIV? Tandartsen en dokters lopen net hetzelfde risico en die hebben geen keus! Integendeel...