Gents burgemeester blijft tricolore sjerp dragen. Ook collega’s doen ‘geen zotte kosten’

Mathias De Clercq behoudt de tricolore burgemeesterssjerp.
Wannes Nimmegeers Mathias De Clercq behoudt de tricolore burgemeesterssjerp.
Dankzij het nieuw Vlaams regeerakkoord kunnen burgemeesters voortaan zelf kiezen welke sjerp ze dragen, de Vlaamse of de Belgische. Onzin, vindt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq.

De burgemeesters krijgen dus voortaan de keuze om de Vlaamse – geel zwarte – of de Belgische – rood, geel zwarte – burgemeesterssjerp te dragen. Een beslissing die Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) alvast niet genegen is. “Ik behoud mijn huidige tricolore sjerp”, zegt hij. “Men dwingt burgemeesters nu een keuze te maken, terwijl er veel belangrijkere uitdagingen zijn in onze samenleving. De kleuren van een sjerp zijn geen prioriteit. Deze maatregel polariseert nodeloos.”

Het einde van de ‘opkomstplicht’ bij verkiezingen draagt wel zijn sympathie weg. “Als mens vind ik het een morele verplichting om te gaan stemmen, maar geen juridische. Daarom ben ik voor stemrecht. Voor mij is de essentie in deze zoveel mogelijk mensen te overtuigen om hun stem uit te brengen.”

Kenneth Taylor blijft de tricolore trouw
Wannes Nimmegeers Kenneth Taylor blijft de tricolore trouw

“Geen zotte kosten doen”

Burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN/Open Vld) van Wichelen volgt hem. “We gaan geen zotte kosten doen. Want wie weet is het over 5 jaar anders.” Ook hij is tegen de  verplichte stemming. “Mensen moeten de kans hebben om te stemmen, maar niet verplicht zijn. Dat was eigenlijk in de praktijk al zo", wijst hij naar de niet vervolging van niet-stemmers. 

Een mening die zijn collega van Wetteren Alain Pardaen (CD&V) niet deelt. “Ik denk dat het voor de democratie beter is dat we ieders mening kennen en dat de opkomstplicht wordt behouden.” Hij houdt vast aan zijn tricolore sjerp. “Ik ga er mij nu niet speciaal een nieuwe voor aanschaffen", zegt hij. 

“Burgemeester met een Belgische ID”

Ignace De Baerdemaeker (Open Vld) van Laarne  is voor het behoud van de Belgische driekleur om zijn middel. “Ik ben burgemeester met een Belgische ID-kaart", zegt hij. De afschaffing van de opkomstplicht ziet hij ruimer. Waarom alleen voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen?”

Burgemeester Ignace De Baerdemaeker.
Didier Verbaere Burgemeester Ignace De Baerdemaeker.

Elsie Sierens (Open Vld) van Destelbergen ligt niet wakker van de kleuren. “Ik denk dat we andere katten te geselen hebben.” Zij volgt het partijstandpunt over de opkomstplicht wel. “Elke burger moet vrij kunnen kiezen wat hij doet, ik denk dat mijn partij daar al langer pleitbezorger van is, op die manier heb je gemotiveerde kiezers", besluit ze. 

Geen haar op het hoofd van Zelzaats burgemeester Brent Meuleman (sp.a) en zijn Wachtbeekse collega Rudy Van Cronenburg (Anders) dat erover denkt om een Vlaamse in plaats van een Belgische burgemeesterssjerp te dragen. Ook het afschaffen van de stemplicht bij gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen vinden de twee een slechte zaak.

Zelzaats burgemeester Brent Meuleman en Wachtebeeks burgemeester Rudy Van Cronenburg zijn het wel vaker eens.
RV Zelzaats burgemeester Brent Meuleman en Wachtebeeks burgemeester Rudy Van Cronenburg zijn het wel vaker eens.

“Eerst en vooral vind ik het vreemd dat dit keuzes zijn waar een nieuwe Vlaamse regering mee bezig is”, zegt Brent Meuleman (sp.a). “Echte problemen genoeg toch?” “Zolang we in België wonen, en dat is toch nog steeds zo, draag ik de Belgische driekleur”, valt Van Cronenburg bij.

Geen Amerikaanse toestanden

Ook over het afschaffen van de stemplicht zitten de twee socialisten op dezelfde lijn. “Ik ben voor opkomstplicht. Er zijn destijds mensen gestorven om te mogen stemmen. Eén keer om de zes jaar je burgerplicht doen in het belang van de democratie lijkt me een kleintje”, zegt Van Cronenburg. “Gemeenteverkiezingen liggen heel dicht bij de mensen.” Beide heren vrezen dat door het afschaffen van de stemplicht bepaalde bevolkingsgroepen uitgesloten zullen worden. “We zitten niet te wachten op Amerikaanse toestanden.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Sierens

    Dat is niet te verwonderen,het zit bij die zo hoog in zijn kop dat hij schrik heeft dat de mensen niet zouden zien dat hij burgemeester is,alė op papier het is Watteeuw die het voor het zeggen heeft in Gent,WVL boven

  • Patricia De Beule

    Groot gelijk Mathias !