Gents bedrijf Arf & Yes ontwerpt lichtproducties voor alle grote festivals: Werchter, Pukkelpop en Lokerse Feesten zijn klant

Jonas Weyn, lichtdesigner bij Arf & Yes, is stagemanager bij de Lokerse Feesten.
Yannick De Spiegeleir Jonas Weyn, lichtdesigner bij Arf & Yes, is stagemanager bij de Lokerse Feesten.
Als je deze zomer naar een festival gaat, is de kans groot dat het Gentse bedrijf Arf & Yves er instaat voor de lichtproductie. Verschillende bands en festivals met naam en faam doen een beroep op hun diensten. Lichtdesigner Jonas Weyn leerde de eerste kneepjes van het vak op de Lokerse Feesten.

Het lichtfestival, een Aziatische tv-show met miljoenen kijkers, de opening van de Ghelamco Arena of de tv-shows van The Voice van Vlaanderen. Arf & Yes kan heel wat mooie referenties voorleggen. Ook tijdens het festivalseizoen zijn ze alomtegenwoordig. Zowel op Werchter, Pukkelpop, Dour als de Lokerse Feesten doen ze de optredens van sterren uit binnen- en buitenland tot hun recht komen.

Eén van hun lichtdesigners Jonas Weyn is vanaf vrijdag tien dagen lang podiumverantwoordelijke op de Lokerse Feesten, als vrijwilliger weliswaar. Al speelde het Lokerse stadsfestival een cruciale rol in zijn professionele carrière.

“Toen ik als 14-jarige vrijwilliger een eerste keer kwam helpen tijdens de opbouw, hielp ik met het uitladen van de camions voor de licht- en geluidstoren. Het is op dit festivalterrein dat de passie voor mijn vak is begonnen.”

Sinds acht jaar is Jonas ‘stagemanager’ van de Lokerse Feesten. Tijdens het jaar reist hij de wereld rond voor zijn job als lichtdesigner bij het Gentse bedrijf Arf & Yes dat actief is in de televisie-, mode- en muziekindustrie.

Deze indrukwekkende lichtshow maakte het Gentse bedrijf voor het Dourfestival.
Arf & Yes Deze indrukwekkende lichtshow maakte het Gentse bedrijf voor het Dourfestival.

“Ik ben de vaste lichtman van de Kortrijkse band Balthazar. Met hen heb ik al zowat elk land van Europa bezocht. Intussen kan ik de bandleden vrienden noemen. Zij hebben een heel druk tourschema. Dat is best pittig. Ik zie hen meer dan mijn vrouw en kind. Gelukkig is er af en toe tijd voor ontspanning. Onlangs ben ik samen met de band en crew van Balthazar gaan cliffdiven in Frankrijk na een optreden.”

Ook in steden als Moskou, New York, Parijs en Seoul was de lichtdesigner al aan de slag. Enkele van de grootste modehuizen en -ontwerpers in de wereld zijn klant van zijn werkgever.

Gitaar

Maar ook op de Lokerse Feesten komt hij geregeld in contact met wereldsterren. Meestal loopt alles van een leien dakje, maar soms gaat het ook eens mis. “Voor een optreden van Giorgio Moroder waren we enkele jaren geleden een videowall vergeten, maar uiteindelijk vinden we altijd een oplossing. De mannen van Empire of The Sun hadden dan weer een gitaar op hun verlanglijstje staan om ‘kapot te slaan aan het einde van hun optreden’. Die zijn we dan ook gaan kopen, maar tot onze verbazing overleefde het instrument. ‘That guitar sounds too good to smash it’, bleek hun verklaring achteraf.” (lacht)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.