Gent voert ‘vakantiewoningenstop’ in

Druk op de woningmarkt is zo hoog dat maatregelen nodig zijn

Sven Taeldeman, schepen van wonen
Wannes Nimmegeers Sven Taeldeman, schepen van wonen
Omdat steeds meer Gentenaars delen van hun huis of zelfs hun volledig huis verhuren als vakantiewoning, wil de stad daar komaf mee maken. De druk op de woningmarkt is te hoog. Het is niet meer toegelaten om modale gezinswoningen permanent te verhuren als vakantiewoning.

De woningmarkt in Gent staat onder druk. Er zijn gewoon te weinig ‘modale’ woningen, waardoor de prijs de hoogte in gedreven wordt. Om de druk op de markt te verlichten, voert Gent nu een vakantiewoningenstop in. “Permanent een volledige woning of volledig appartement verhuren als vakantiewoning, dat mag niet meer”, licht Sven Taeldeman (sp.a), schepen van wonen, toe. “Een gewone eensgezinswoning mag zelfs niet meer tijdelijk verhuurd worden. Het mag wel nog als de woning een grotere vloeroppervlakte heeft dan 220 vierkante meter. Dat is best groot voor een stadswoning. Zo willen we de druk op de woningmarkt verlichten, net zoals we gedaan hebben met de regels voor studentenkoten. Elke woning telt in Gent. Het is een probleem waar elke toeristische stad mee te maken krijgt. Brugge heeft trouwens een gelijkaardig reglement. We zeggen niet dat toeristen niet meer welkom zijn, integendeel. We willen alleen zorgen dat ze terecht komen op plaatsen die daar ook op voorzien zijn, én dat de logies in Gent kwalitatief in orde zijn.”

Elke woning telt.

Sven Taeldeman

Wat mag wel nog? “Een deel van je woning verhuren mag wel, zolang het verhuurde deel minder dan 50% van de woning, en maximum 100 vierkante meter groot is. Dan mag je onbeperkt verhuren. Appartementen en woningen groter dan 220 vierkante meter mag je nog maximum 4 keer per jaar voor 30 dagen volledig verhuren. Een grote woning (meer dan 220 vierkante meter) mag je nog omvormen tot hostel, hotel of B&B  in sommige gevallen. Dat gebeurt in functie van spreiding en kleinschaligheid van het toeristisch aanbod. Dat de uitbater effectief zelf in het pand woont, is een vereiste.”

Kwaliteit

“Bij alle vormen van toeristische verhuring is het verplicht dat het gemeld wordt aan Toerisme Vlaanderen”, zegt toerismeschepen Annelies Storms (sp.a). “Het is dan ook verplicht verschillende attesten te kunnen voorleggen, onder meer qua brandveiligheid en hygiëne. Zo zijn we zeker dat de toeristen een kwalitatief aanbod krijgen.” Met de nieuwe regel wordt indirect ingegrepen op systemen als Airbnb, waar woningen of delen van woningen te huur worden aangeboden. “Er zal wel degelijk gecontroleerd worden”, klinkt het. “Onder meer toerisme Vlaanderen, de stad, de brandweer en de Gentse politie zullen daarvoor samenwerken. Wanneer wordt vastgesteld dat een Gentse woning toeristisch wordt verhuurd zonder zich te houden naar de regels, volgen er sancties. Een niet-aanmelding bij Toerisme Vlaanderen wordt beboet met 250 tot 25.000 euro. Niet respecteren van de tijdelijkheid of de beperking in ruimte kan strafrechtelijk vervolgd worden. En bij het niet betalen van de verplichte toeristentaks kan de stad die nog innen op basis van een schatting. 

De Gentse schepen van toerisme Annelies Storms.
Belga De Gentse schepen van toerisme Annelies Storms.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.