Gent stemt duidelijk anders dan de rest van Vlaanderen

Groen de grootste, PVDA en VB winnen beiden evenveel

Het is, met om en bij de 30 procent van de stemmen geteld, duidelijk dat Gent anders heeft gestemd dan de rest van Vlaanderen. Hier is Groen de grootste partij voor het Vlaams parlement, al winnen ook hier VB en PVDA meer dan 7 procent.

VLAAMS PARLEMENT – 24 van de 91 bureaus geteld – 22.30 uur

Met meer dan 20% blijft Groen in Gent afgetekend de grootste. De partij die bijna overal in Vlaanderen verliest, wint in Gent meer dan 4%. N-VA en Open Vld strijden voor de tweede plaats, en schommelen beiden rond de 15%. De N-VA moet wel meer dan 5,5% inleveren, terwijl Open Vld ‘slechts’ een kleine 2% verliest. Twee opmerkelijke stijgers zijn er ook. VB wint 7,5% en zit daarmee boven de 12,5%. Ook de PVDA, sinds oktober in de Gentse gemeenteraad, wint 7,5%. Ze blijven daarmee 1% onder het VB hangen. Sp.a verliest zwaar, 8,5%, en blijft met 13% nog net groter dan het VB. CD&V verliest ruim 3% en strandt op minder dan 8,5%.

De voorlopige score voor Gent voor het Vlaams parlement
KOS De voorlopige score voor Gent voor het Vlaams parlement

KAMER – 37 op 91 bureaus geteld - 22.30 uur

Voor de kamer tekent zich een ander verhaal af in Gent. Ook hier is Groen de grootste, na een winst van meer dan 4%. Maar Groen voelt de hete adem van Open Vld in de nek. De liberalen winnen 2,5% en zitten nu op 19,4%. Het verlies van N-VA (-6%) gaat volledig naar het VB (+6%). Maar N-VA blijft met 15,8% wel de derde grootste. Sp.a verliest ook hier zwaar (-7%) en kan nog net de vierder plek vasthouden, met 12,7%. VB volgt met 11,5%. PVDA wint ook hier 5% maar komt daarmee niet verder dan 10%. CD&V verliest 5,2%.

De voorlopige score voor Gent voor de kamer
KOS De voorlopige score voor Gent voor de kamer

CONCLUSIE:

De Gentenaars hebben Groen gestemd, maar ook PVDA. De liberalen verliezen op Vlaams niveau maar stijgen federaal. VB scoort ook hier, maar schiet niet boven de rest uit, zoals in andere steden en gemeenten. N-VA verliest hier duidelijk terrein.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ingrid Vantroostenberghe

  Gent is ook naar de kosten. Je bent er vreemdeliung in eigen stad. Walgelijk verloederde buurten en straten. Het eens zo mooi Gent is een even grote vuilbak geworden waar je. Lij mag zijn als je dan nog eens een echte Gentenaar, Belg tegenkomt. Ik hou niet meer van mijn eigen stad. en de groene clowns die alles nog eens naar de kosten doen doen met hun onnozele aanpassingen, veranderingen en ideeën

 • Robert DE REU

  Als echte Gentenaar moet ik vaststellen dat de meeste( Gentenaars) het nog altijd niet begrepen hebben wat Groen al heeft aangericht, of zijn ze nu stekeblind, kiezen in Gent heeft geen zin, je weet bij voorbaat dat Groen de plak zal zwaaien.

 • Chris Ongena

  Is niet onlogisch. Volk dat mobiliteit nodig heeft voor zijn werk, verhuist weg uit Gent. Mensen die geen mobiliteit nodig hebben of op pensioen zijn, gaan naar Gent. Idem met Leuven.

 • dirk vanderaa

  Goed voor Groen. Ik stel voor dat ze vanaf nu alle vluchtelingen en roma die er nog bijkomen, opvangen en de financiële zorg ervoor dragen. Zo is iedereen tevreden.

 • Johan De Bruycker

  In Gent hoor je dan ook niet veel Gents meer klappen...de echte Vlaming gaat daar weg.