Gent krijgt boerderij van de toekomst

Plannen om waterboerderij van 2.000 vierkante meter te starten

In 2019 krijgt Gent er een boerderij van 2.000 vierkante meter bij. Op zich al bijzonder, maar aan de boerderij komt geen morzel grond te pas. Het gaat om een Aquaponics-boerderij waar groenten en vissen worden gekweekt in watertanks. De vissen zorgen voor meststof voor de groenten en de groenten zuiveren het water voor de vissen.
Aan de terreinen van aquafin staat momenteel een grote proefinstallatie.
Gianni Barbieux Aan de terreinen van aquafin staat momenteel een grote proefinstallatie.

Aan de terreinen van Aquafin langs de Drongensesteenweg staat sinds deze week een test-installatie die de basis moet worden van de uiteindelijke boerderij. “We zijn drie jaar geleden met aquaponics begonnen”, leggen Pascal De Bondt en Bart Kregersman uit. De Gentse ondernemers noemen zichzelf de Smart Farmers. “Deze installatie is gebaseerd op een evenwicht tussen de vissen en de planten. We voeden de vissen en scampi’s in de bassins. De uitwerpselen van die dieren vormen de meststoffen voor de planten. Die planten zuiveren dan weer het water. Door dat evenwicht goed te bewaren ontstaat een gesloten circuit met nauwelijks verlies.” Zowel de vissen, scampi’s als groenten kunnen gebruikt worden voor consumptie.

De installatie bij Aquafin is een laatste test om te zien of gezuiverd afvalwater bruikbaar is in het systeem. Aquafin levert ingenieurs om dat uitgebreid te bestuderen. “We zijn op weg naar periodes met grote droogte. Dat was dit jaar al merkbaar in de landbouw. Tegen 2040 zal waterstress een constante zijn in onze regio. Hergebruik van  water is naast slimme landbouw de sleutel voor voedselproductie in droge tijden. Dit systeem maakt dat mogelijk”, zegt Pascal.

De Smart Farmers willen nu boeren in heel het land overtuigen om over te stappen op het systeem. “Voor 350.000 euro kan een aquaponics-installatie van 400 vierkante meter gezet worden. Dat lijkt veel geld maar in de landbouw moeten vaak veel grotere bedragen geïnvesteerd worden. We merken wel dat er veel interesse is, vaak van mensen die willen beginnen met boeren. Wie al langer boert is minder snel geneigd om de overstap te maken van koeien en varkens naar vissen en groenten. Het plan is dat we boeren begeleiden om er mee aan de slag te gaan. We kijken wat ze zullen kweken, hoeveel ze kunnen vragen en van daaruit beginnen we te rekenen. ”

De primeur is in elk geval voor Gent. “We zijn gecontacteerd door een coöperatie van 300 mensen die zo’n boerderij willen starten. De boerderij zal 2.000 vierkante meter groot worden en ook deels open zijn voor het publiek. In 2019 beginnen we er aan. Waar die boerderij precies zal komen zit nog in onderhandeling maar we zijn al ver gevorderd. Ze komt in elk geval in Gent te staan.”

Aquaponics mag dan wel de boerderij van toekomst zijn, het is ook een techniek die al eeuwen bestaat. De Azteken hadden al een vorm van Aquaponics net als grote delen van Azië. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.