Gent is er klaar voor (min of meer)

VANAVOND OM 22 UUR BEGINT OPERATIE OM 77 STRATEN OM TE DRAAIEN

De werken op de Martelaarslaan zijn nog niet afgerond. Zondag zijn alle werfelementen weg.
Foto JA De werken op de Martelaarslaan zijn nog niet afgerond. Zondag zijn alle werfelementen weg.
Hoewel het circulatieplan officieel pas maandag begint, zullen veel Gentenaars dit weekend al veranderingen ondervinden. Zaterdagavond om 22 uur start een aannemer met de eerste nieuwe verkeersborden te onthullen. Oude verkeersborden worden afgebroken of overdekt. Daardoor zal er een tijdje een dubbel regime tellen in een paar straten. De politie zal aanwezig zijn om te voorkomen dat mensen zich vastrijden of de weg kwijt raken. Is de stad er klaar voor? Min of meer.

Inkleden knips: KLAAR

Alle knips hebben hun karakteristieke rode kleur gekregen. De Bargiebrug was de laatste die onder handen werd genomen. Enkel het meubilair, de vlaggen en de bloembakken laten nog even op zich wachten.

Beheerstool: KLAAR

Het werd geen app, maar een link op de website van de stad Gent. Sinds 27 maart is die klaar. Dat was maar net op tijd.

Camera's rond het stadscentrum: bijna klaar

Het net van camera's rond de autovrije zone sluit nog net niet volledig. Er zijn nu 28 van de 33 camera's geplaatst. De vijf die niet geplaatst zijn, staan op punten waar nog gewerkt wordt. Zoals het kruispunt Brabantdam-Koestraat-Kortedagsteeg en het Bisdomkaai. Daar is autoverkeer sowieso onmogelijk.

Werken op de ring: bijna klaar

Ze zouden afgerond moeten zijn sinds afgelopen donderdag, maar die deadline werd niet gehaald. Er werd nog een stuk geasfalteerd en vrijdag werden de wegmarkeringen geplaatst. Die moeten nog 24 uur drogen. De aannemer heeft beloofd dat alle nadarhekken en werfelementen zondag weg zijn.

Extra Park & Rides: KLAAR

De stad heeft haar streefdoel van 2.000 park & ride-plaatsen gehaald. Er komt een gratis pendelbus voor de 250 parkeerplaatsen op de parking van meubelzaak Weba. Die bus zal bezoekers afzetten aan Sint-Jacobs.

Nieuwe signalisatie: KLAAR

Alle nieuwe verkeersborden zijn geplaatst en afgedekt. Zaterdagavond om 22 uur worden de eerste borden onthuld. De oude borden worden meteen afgebroken of afgedekt.

Wandelbusje: NIET KLAAR

'Het wandelbusje om mensen die slecht te been zijn door de binnenstad te vervoeren, is er nog niet. De ecologische busjes worden pas tegen de zomer verwacht. In afwachting komt er een gewoon busje, maar wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Invoeren voetgangersstraten: KLAAR

Daar mogen fietsers niet meer door van 11 tot 18 uur. De vijf straten in kwestie hebben speciale signalisatie gekregen.

Inschakelen van 'schakelbuddies': KLAAR

De stad vond de stewards van AA Gent bereid om in te springen.

Gps-toestellen: NIET KLAAR

De stad heeft alle producenten van gps-toestellen gecontacteerd en voorzien van de nieuwe situatie. De meeste gps-apps zullen tijdig updates ter beschikking hebben, maar voor veel vaste toestellen zal er nog niet meteen een update zijn en weinig automobilisten laten zo'n update uitvoeren omdat die update vrij prijzig is (vaak kost dat meer dan 150 euro).