Gent heeft de grootste landkraan

‘Big Carl’ verhuist binnenkort naar Engeland

De ‘Big Carl’, aan het Kluizendok
Gianni Barbieux De ‘Big Carl’, aan het Kluizendok
Kraanbedrijf Sarens in de Gentse haven heeft een opmerkelijke nieuwkomer: de grootste kraan ter wereld. De grootste kraan op het land, om correct te zijn, want op zee bestaan er nog grotere exemplaren. ‘Big Carl’, zoals het ding werd gedoopt, is slechts 50 meter kleiner dan de Eiffeltoren.

De werknemers doopten de kraan Big Carl, naar de directeur van het kraanbedrijf, Carl Sarens. Big Carl is 250 meter hoog, heeft 12 dieselmotoren van elk 500 pk, en een tegengewicht van 52 blauwe containers gevuld met zand, die elk 100 ton wegen. Aan de twee haken samen kan tot 5.000 ton opgehangen worden, dat is het gewicht van 1.400 olifanten. Dat gewicht kan dan 250 meter de lucht in gehesen worden, en tot 150 meter verplaatst worden.

De kraan is een Belgisch ontwerp, maar blijft niet lang op Belgische bodem. Ze wordt nog enkele weken getest aan het Kluizendok, en wordt dan afgebroken om op transport naar Engeland gezet te worden. Gedemonteerd en in containers verpakt zullen 280 opleggers nodig zijn om het gevaarte te vervoeren. In Groot Brittannië zal Big Carl worden ingezet om een nucleaire centrale te bouwen.

Gianni BarbieuxReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.