Gent had nooit meer stadsverlaters én nieuwkomers

Twintigers blijven hangen, dertigers zoeken ruimte, groen en veiligheid in randgemeenten

De tabel met de migratie van en naar Gent. In donkerblauw het aantal nieuwkomers, in groen het aantal vertrekkers.
Erik De Troyer De tabel met de migratie van en naar Gent. In donkerblauw het aantal nieuwkomers, in groen het aantal vertrekkers.
In 2017 verlieten nooit meer Gentenaars de stad: zo’n 16.000 mensen. In de bevolkingscijfers is dat nauwelijks merkbaar omdat er tegelijk ook een recordaantal mensen naar Gent verhuisde. Vooral jonge gezinnen blijken nog steeds massaal de stad te ruilen voor gemeenten in de rand. Jongeren blijven na hun studies dan weer vlot plakken.

De stad lanceerde zopas de nieuwe omgevingsanalyse van 2018 met daarin de belangrijkste trends in Gent. Daaruit blijkt ook de enorme taak waar het volgende bestuur voor staat. Armoedebestrijding, een dreigend plaatstekort in zowel lagere als middelbare scholen, enzovoort.

Een opvallende grafiek toont aan dat Gent massaal aan het veranderen is. In totaal verlieten zo’n 16.000 mensen de stad in 2017 en dat is een record. Tussen 1977 en 2000 verlieten er per jaar nooit meer dan 10.000 mensen Gent. Tussen 2000 en 2016 schommelde dat cijfer tussen 14.000 en 15.000 per jaar.

Opvallend: terwijl er een recordaantal mensen Gent verlaat, komt er ook een recordaantal in de stad wonen. Het zijn er ongeveer evenveel.

Vooral dertigers verlaten de stad, er zijn zo’n 1.200 mensen meer vertrokken dan er in de stad kwamen wonen. ‘Stadsvlucht’ is een trend die al langer bezig is. Eenmaal er kinderen zijn, gaan gezinnen op zoek naar plekken met meer groen, ruimte, betaalbare woningen en veiliger verkeer. Dat vinden ze meestal in de rand: Melle, Merelbeke, Lochristi, Laarne, Destelbergen, Sint-Martens-Latem, Belzele, Lovendegem,...  Ook in de meeste andere leeftijdscategorieën vertrekken er meer dan er bij komen. Dat gaat dan over de categorie 0 tot 9 jaar (kinderen die mee verhuizen met hun ouders), en iedereen van 30 tot +99.

De enige categorie waar Gent wel heel goed blijft scoren, zijn de twintigers. Naar schatting de helft van de nieuwe Gentenaars heeft tijdens zijn studies in Gent op kot gezeten en is hier blijven plakken . Daardoor zijn er in de categorie 20 tot 29 jaar zo’n 2.300 meer nieuwkomers dan vertrekkers. Ook de categorie 10-19 jaar doet het goed door studenten die tijdens hun studies hun domicilie al in Gent zetten.

Heel wat Gentverlaters verlaten de stad omdat het leven er te duur is. Eén op vier vindt Gent ‘te duur’ en nog eens 35% vindt Gent merkelijk duurder dan de randgemeenten. Bij de nieuwkomers vindt 56% dat Gent duurder is. In 11% van de gevallen vindt men Gent zelfs te duur, maar is men er wel komen wonen.

Heeft dit nu gevolgen voor de stad. Ja, zo blijkt. Twintigers staan financieel minder stevig in hun schoenen dan dertigers en veertigers. Daardoor betalen ze minder belastingen en krijgt de stad minder inkomsten. Daar is nog geen grondig onderzoek naar gevoerd, maar er zijn wel aanwijzingen.

Aan het volgende stadsbestuur dus om die dertigers hier te houden. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan De Smet

  Gent is voor de Happy few aan het worden, Geld op de rekening, alternatief "uitziend", mooi master jobke, karretje vol gaan winkelen in de Bio Planet, leuk. En de gewone man, kan het niet meer betalen, komt meer en meer in armoede, te dure huizen, te laag pensioen.

 • Syl Hassler

  Hou daar uw winkel voor open ???!!!

 • Philip Coeman

  Straks wordt Gent nog de nr uno van de misdaad en onveiligheid voor jong en oud!

 • Julien De Kerpel

  Op lange termijn is een rode burgemeester of beleid fataal voor gelijk welke gemeente of stad ! De mensen zijn ziende blind , bewijzen genoeg !

 • Sebastian Peeters

  twintigers hebben ook nog niet direct een wagen nodig om zich te verplaatsen. Eenmaal er kinderen zijn, hebben ze geen uren tijd om met boodschappen te sleuren en hun kinderen met het openbaar vervoer overal te brengen. De inkomsten zullen in een sneltempo achteruitgaan in combinatie met de middenstand die ook al kreunt.