Gent blijft bereikbaar (met wat moeite)

Vrees niet, de stad blijft bereikbaar, ook met de auto. Wie wil shoppen in de Veldstraat of een filmpje wil meepikken in de cinema, hoeft zich niet in te houden. Hier vind je vijf populaire plekjes met wegwijzer.

Op de stadswebsite is een routeplanner te vinden die rekening houdt met alle aanpassingen door het circulatieplan: http://gent-circulatieplan.anyways.eu. Slechts een deel van de gps-toestellen zal up-to-date zijn. De grote apps als Google Maps en Waze hebben updates klaar, maar die moeten wel geïnstalleerd worden. Vaste gps-toestellen kunnen enkel tegen betaling geüpdatet worden en dat is prijzig. Vertrouw enkel gps-toestellen die volledig up-to-date zijn.

shoppen in Veldstraat

Een hele dag shoppen in Gent, dan kies je beter voor de Kouter en de Center parking in de Korte Meer. Daar parkeer je 8 uur voor respectievelijk 10,80 en 10,60 euro. Dat zijn de voordeligste parkings. Meer betalen doe je op de parkings Ramen en Savaanstraat (12 euro). Parkings Sint-Michiels en Reep kan je beter vermijden (16 euro voor 8 uur).


De Kouter bereiken kan voorlopig enkel door via de stadsring de Kortrijksepoortstraat in te rijden. Via de Nederkouter kom je zowel aan de Kouter en de Center parking uit. Binnen enkele weken zal je ook via de B401 aan de Kouter kunnen geraken. Dan zijn de werken aan de Brabantdam afgelopen. Dan kan het via de Vlaanderenstraat, het Francois Laurentplein en de Brabantdam.

naar de cinema

Naar de Kinepolis kan via hetzelfde traject als vandaag. Via de Tentoonstellingslaan of de Francois Benardstraat. Wel rekening houden dat de bekende Overpoort voortaan autovrij is. Wie er toch inrijdt, riskeert een boete van 55 euro.


Parking Sint-Pietersplein is te bereiken via de Kunstlaan of de Kantienberg. Een parkeerticket in nachttarief (na 19 uur) kost maximaal 6 euro.

tafelen in het Patershol

Het Patershol was al grotendeels autovrij, maar nu worden ook de Kraanlei en Oudburg autovrij.


De dichtstbijzijnde ondergrondse parking is die van de Vrijdagmarkt, maar voor een dag betaal je 26 euro (!). Een goedkoper alternatief is de vrij onbekende parking Tolhuis (7,5 euro voor vier uur). Enkel bereikbaar via de Tolhuislaan.

De Krook bezoeken

Om de nieuwe bib van Gent te bereiken rij je via het B401-viaduct de stad in en parkeer meteen in de grote ondergrondse parking Zuid. Je kan de parking weer verlaten zonder zelfs maar een glimps van de knippen of het circulatieplan op te vangen.Kostprijs 1,80 euro voor 1 uur. 3,60 euro voor 2 uur.

het Lams Gods bekijken

Het Lams Gods in de Sint-Baafskathedraal is de grootste toeristische attractie van Gent. Dit zal volledig in voetgangersgebied liggen. Parkeren voor korte termijn kan in Parking Reep. Die parking wordt nu omgedraaid. De vroegere uitgang wordt de ingang. Voor een kort bezoek van 2 uur kost dat 4 euro. Aan de Reep raak je via de Vlaanderenstraat of via de as Dampoortstraat, Steendam, Vlasmarkt, Sint-Jacobsnieuwstraat.


(EDG)