Gele wolk boven Gentse haven niet gevaarlijk voor omwonenden

Beeld ter illustratie. De wolk is gezien boven de Gentse haven.
Wannes Nimmegeers Beeld ter illustratie. De wolk is gezien boven de Gentse haven.
Een gele wolk die ter hoogte van de Pantserschipstraat in de Gentse haven gezien is, drijft af naar het noorden richting Evergem, Kluizen en Langerbrugge. De brandweer laat weten dat de stof niet gevaarlijk is voor bewoners.

De brandweer werd opgeroepen naar de Gentse haven om metingen uit te voeren. De gele wolk bleek te bestaan uit stikstofverbindingen, maar welke dat juist waren, moesten ze nog uitmaken. Intussen verspreidden ze al een waarschuwing voor omwonenden. Even later kwam het geruststellende bericht dat de wolk geen impact heeft op omwonenden. 

De wolk is afkomstig uit de schoorsteen van een bedrijf. “Het gaat over stikstofdioxide”, klinkt het bij de brandweer. “Die stof komt vrij bij een verbrandingsproces in het bedrijf en is niet schadelijk voor de omgeving. Het is niet abnormaal dat die stof een gele kleur heeft.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  Bizar. Een stikstofverbinding is niet giftig, maar als het om verbrandingsmotoren gaat is NOX wel het eerste wat groen opnoemt als levensbedreigend voor mens, dier, milieu en klimaat. Dit verhaaltje stinkt.

 • Laurens Salens

  Wat een onzin, niet schadelijk.. Zoek eens op wikipedia wat het is en doet. "Bij opnemen in het menselijk lichaam kunnen longbeschadigingen (longoedeem) optreden, doordat het met water salpeterzuur vormt. Ook de rode bloedcellen worden door dit gas aangetast, met als gevolg minder zuurstofopname."

 • Glenn Ledoux

  Bij opnemen in het menselijk lichaam kunnen longbeschadigingen (longoedeem) optreden, doordat het met water salpeterzuur vormt. Ook de rode bloedcellen worden door dit gas aangetast, met als gevolg minder zuurstofopname Anders is er geen gevaar...

 • Ronny Van de Wal

  Niet gevaarlijk,stikstofdioxide? Bij opnemen in het menselijk lichaam kunnen longbeschadigingen,(longoedeem),optreden, doordat het met water salpeterzuur vormt. Ook de rode bloedcellen worden door dit gas aangetast, met als gevolg minder zuurstofopname.Hoe in godsnaam kan je nu beweren dat dit niet schadelijk is voor de omgeving?

 • Pete Lepou

  Niet gevaarlijk? Dieselwagens wel....? Wat een belgenmop.