Geen schuldige gevonden voor ‘verdacht wit poeder’ in stembussen bij gemeenteraadsverkiezingen

De civiele bescherming kwam ter plaatse om de bewuste stembussen mee te nemen.
BELGA De civiele bescherming kwam ter plaatse om de bewuste stembussen mee te nemen.
De telling van de stemmen tijdens de Gentse gemeenteraadsverkiezingen liep in oktober urenlang vertraging op, omdat er ‘verdacht wit poeder’ gevonden werd in de stembussen en tussen de stembrieven. Het parket voerde een onderzoek, maar heeft geen verdachte kunnen identificeren.

Overal in Vlaanderen waren de tellingen afgelopen, op zondagavond 14 oktober. Behalve in Gent. Daar was het nog een nachtje wachten op de definitieve resultaten — al had Mathias De Clercq zichzelf ondertussen wel al uitgeroepen tot burgemeester.

De oorzaak van de vertraging? Verdacht wit poeder. In basisschool De Dialoog in de Frans van Ryhovelaan ontdekten de tellers van het stembureau het goedje in twee stembussen. Het poeder zat in de plooien van een viertal stembrieven, twee per bus dus. Politie en hulpdiensten kwamen meteen ter plaatse, en de site werd afgesloten. Verder onderzoek moest uitwijzen over wat voor poeder het ging — enkele bijzitters klaagden al over irritatie aan de slijmvliezen. Na labo-analyse bleek echter dat het goedje onschadelijk was. Het ging om doodgewone bloem. Pas ‘s avonds laat kwamen de stembussen terug aan in Gent.

Het Oost-Vlaamse parket stelde een onderzoek in om de verantwoordelijke te identificeren. Navraag leert dat er geen verdachte geïdentificeerd werd. Wellicht gaat de schuldige dus vrijuit.

De site werd volledig afgesloten.
Sam Ooghe De site werd volledig afgesloten.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.