Geen pluimvee op Oude Beestenmarkt door vogelgriep

Op de Oude Beestenmarkt in Gent mogen zondag geen pluimvee, levende kippen en gekweekte vogels worden aangeboden naar aanleiding van de ophokplicht die werd ingesteld door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Afgelopen woensdag werd het vogelgriepvirus vastgesteld in een hobbyhouderij in Lebbeke. "Om de verspreiding van het virus te voorkomen en alle contact met wilde vogels te vermijden, vraagt het FAVV in het hele land pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels op te hokken of af te schermen. Er geldt ook een verzamelverbod voor pluimvee", aldus het FAVV.


Op de markten in Gent zal dus tot nader order geen pluimvee en gekweekte vogels worden aangeboden.

Kinderboerderij

In Gijzenzele moeten ook de kippen van de kinderboerderij De Vierhoekhoeve verplicht op stok. "Normaal gezien lopen die buiten vrij rond. De kinderboerderij is sowieso niet open van eind oktober tot half april. Dus er komen ook geen boerderijklassen in het gedrang. Hier leven we nog volgens de seizoenen", zegt Hilde De Sutter van De Vierhoekhoeve.


Ook het dierenpark Harry Malter in Destelbergen gaat pas open op 1 april, het begin van de paasvakantie.


In het provinciaal domein Puyenbroeck wordt alle pluimvee uit het levend erfgoedpark afgezonderd om besmetting te vermijden. (DVL/KVZ/VDS)