Gedaan met mensonwaardige kampen in Gent: “Intensieve begeleiding of vertrekken”

Beelden als dit behoren binnenkort tot het verleden, kampementen zoals aan de Hurstweg mogen niet meer.
Wannes Nimmegeers Beelden als dit behoren binnenkort tot het verleden, kampementen zoals aan de Hurstweg mogen niet meer.
Het moet gedaan zijn met mensonwaardige kampementen in Gent. Dat heeft het stadsbestuur beslist. Tegen februari 2020 wil het een site of gebouw waar alle mensen die nu in Gent ‘illegaal mobiel wonen’ naartoe moeten, en waar ze intensief begeleid worden. Willen ze dat niet, dan moeten ze Gent verlaten. Nieuwe kampen worden vanaf nu kordaat verwijderd.

“We zijn op zoek gegaan naar een humane oplossing”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld), geflankeerd door zijn hele schepencollege. “Die kampementen zijn niet alleen mensonwaardig, ze zijn ook Gent onwaardig. Dit moet stoppen. We gaan dat humaan maar kordaat aanpakken.”

Concreet heeft de stad vrijdagochtend aan De Lijn gevraagd of het kamp aan de Hurstweg dat eind augustus weg moest, maximum 6 maanden langer – dus tot eind februari 2020 – mag blijven staan. Tegen die tijd wil de stad een opvanginitiatief klaar hebben, ofwel in een gebouw ofwel op een site met wooncontainers. Al wie nu in Gent woont in illegale woonwagens of barakken, zal de keuze krijgen: of naar het opvanginitiatief mét intensieve begeleiding of een vrijwillige terugkeer naar het thuisland. Dat laatste kan uiteraard niet worden afgedwongen, en wordt de facto ‘het verlaten van het Gentse grondgebied’. 

Hier in Gent leven 170 mensen, van wie 40 kinderen, in kampen

Burgemeester Mathias De Clercq

Het gaat dus niet alleen om de Roma-groep in de Wondelgemse Meersen, maar ook over het kamp aan de Chinastraat, en alle andere. Elk nieuw kampement dat nu nog wordt opgezet in Gent, wordt meteen kordaat verwijderd. “Het gaat om 170 mensen, van wie 40 kinderen, die nu in Gent wonen”, klinkt het. “De intensieve begeleiding zal onder meer bestaan uit Nederlandse les, begeleiding naar werk en het verplicht naar school sturen van de kinderen. Het project zal 3 jaar duren, niet langer. Om alles op poten te zetten, werken we samen met externe partners. Er wordt een oproep gelanceerd. De begeleiding op de site is er 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Het moet een centrale, goed georganiseerde opvanglocatie zijn.”

Hoeveel het project zal kosten, is nog niet duidelijk, maar het zal niet weinig zijn. “Maar we willen echt komaf maken met dit probleem, en dat kan alleen door de inzet van mensen en middelen.” 

Nederlandse les

De keuze die de stad nu maakt, is een duidelijke breuk met de aanpak uit het verleden, waarbij vooral ‘gepamperd’ werd, zoals de oppositie dat noemde. Zo was er ooit een – mislukt – integratieproject met Roma die aan de Muide een klooster hadden gekraakt. Nu zullen alle stadsdiensten samen hun schouders zetten onder een project. Dat de Oost-Europeanen, want daarover gaat het in het overgrote deel van de gevallen, nu verplicht worden om Nederlands te leren, is niet eerder gezien. Officieel kunnen mensen van ‘intra-Europese migratie’ niet verplicht worden om Nederlandse les te volgen, maar door hen te doen instappen in een project kan het wel. Ze zullen ook een domicilie krijgen, wat werk zoeken mogelijk maakt. 

“We creëren geen aanzuigeffect”, garandeert de stad. “Het project is er voor de mensen die hier nu zijn, in de toekomst wordt geen enkel kamp meer getolereerd.”

Tussen de spoorweg en de Aziëstraat staat al bijna 10 jaar een Roma-kamp met barakken.
Vollaert Tussen de spoorweg en de Aziëstraat staat al bijna 10 jaar een Roma-kamp met barakken.58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Spriet-Dewaele

  Beter een algemeen gecoordineerd Vlaams project van maken met toegang tot de gegevens onderling dan kunnen ze blijven en zich schikken of naar Wallonie trekken Sp en ecolo zullen ze met open armen ontvangen en wij zijn er van af. Enkel in Gent weren heeft geen zin want dan gaan ze naar de buurgemeenten en steden.

 • José Coolsaet

  Men moet de landen van herkomst van deze mensen in ellendige toestand aanspreken en hen doen betalen voor de sociale opvang. De belastingbetaler moet er niet voor opdraaien. Deze heeft er geen enkele schuld aan. Wel de overheid die in het verleden veel te laks en té toegeeflijk is geweest. Maar ja, aan mensen van vreemde afkomst mag niet geraakt worden, dixit de naïviteit van Groen en het foutief gebruikte humanisme

 • Bern Vermeulen

  Als wetten en doelstellingen, nu eens duidelijk en zonder rond de pot geformuleerde teksten zouden worden dan kan men spreken van overtredingen, maar de politiek houd altijd achterpoortjes voor hun eigen belang.

 • Marianne Van den Lemmer

  Opgeruimd staat netjes!

 • Jo Bosman

  Dit zal niet lukken. Steeds is het zo dat instanties proberen om mensen in hokjes te duwen, maar er zijn mensen die dit niet willen. Dan begint men repressieve oplossingen te bedenken die zeker niet helpen. Schaf dat verplichte en domme domicilie adres af. In heel wat landen bestaat dat zelfs niet eens .