Gedaan met afvalwater lozen in de Lieve, stad zoekt vervuilers

De huizen langs de Lieve krijgen controle om te zien waar hun afvalwater heen gaat.
VDS De huizen langs de Lieve krijgen controle om te zien waar hun afvalwater heen gaat.
Uit een studie blijkt dat nog 537 leidingen binnen de Gentse stadsring rechtstreeks in de rivieren uitkomen. Bijna de helft daarvan zijn gewoon lozingspunten voor regenwater, maar er zitten zeker ook nog ‘particuliere vervuilers’ bij. De stad gaat die nu actief opsporen, want meestal weten eigenaars van oude huizen zelf niet eens waar hun afvalwater heen gaat. De bewoners langs de Lieve worden eerst gescreend.

De waterkwaliteit in Gent is er de voorbije jaren sterk op vooruit gegaan, maar het kan nog beter. Er zijn immers nog steeds rioleringen – ook van de stad zelf – die rechtstreeks in de Gentse waterlopen uitkomen. De lozingspunten van de stad worden stuk voor stuk weggewerkt, maar nu moeten ook particulieren stoppen met lozen in de rivieren. Alleen weten de vervuilers dikwijls zelf niet eens dat hun afvalwater in de Leie of de Lieve stroomt. Eigenaars van oude huizen hebben dikwijls geen idee waar hun leidingen juist lopen. Dus gaat de stad nu actief speuren naar huizen die niet in orde zijn.

Aansluiting zelf betalen

De omwonenden van de Lieve – die mooie stroom die achter het Gravensteen, door het Prinsenhof, tot aan het Rabot loopt – komen eerst aan de beurt. 32 ‘vermoedelijke vervuilers’ krijgen een brief die een gratis plaatsbezoek aankondigt. Dan zal rook door de private leidingen worden geblazen, of een afbreekbare kleurstof door het toilet worden gespoeld. Op een bootje op de Lieve zal dan duidelijk te zien zijn of en waar exact het afvalwater in de rivier stroomt. De test is gratis, maar eigenaars die niet in orde zijn, moeten wel zelf opdraaien voor de kosten om zich correct te laten aansluiten op het rioleringsnet. Dat is namelijk wettelijk verplicht. In het stadscentrum zijn er volgens het studiebureau 135 mogelijk vervuilende lozingspunten, waaronder dus die 32 aan de Lieve. Allemaal zullen ze stelselmatig gecontroleerd worden.

Ook 65 andere eigenaars met ‘hoge prioriteit voor rioolaansluiting’ ontvangen binnenkort een brief. Deze eigenaars krijgen één gratis keuring van hun privéwaterafvoer na hun aansluiting op de riolering.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Sierens

  @Pol Dauwe,en vertel eens waar ze op gaan aansluiten,er is in het stad nog bijna geen twee buizen systeem voor regenwater en vuil water,dus de mensen op kosten jagen en zelf niet in orde zijn,kijk in drongen hoeveel afvalwater komt er nog in grachten zeer veel zelfs in nieuwbouwwijken zie Klaphof

 • Pol Dauwe

  @Marc Sierens, ik zie het probleem niet. Als je een oud huis koopt dan weet je dat er verborgen gebreken kunnen zijn en kosten voor modernisering. Je laat je dak of ramen of muren toch ook niet verkrotten? De riolering behoort tot je woning en die moet ook af en toe vernieuwd worden. En waarom maak je hier een of-of verhaal van? De stad is bezig zijn rioleringen aan te passen EN de burger moet het ook doen. Het is niet de stad OF de burger.

 • Piet Dooremont

  Volledig met voorgaande eens : het gaat om oude huizen zonder degelijk plan. Als geld door ramen en deuren smijt zoals voor de kunst op de korenmarkt en het openleggen van de Reep dan kan stad Gent deze facturen voor zuiverder rivierwater ook op zich nemen

 • Marc Sierens

  Wat gaan ze doen,het zijn allemaal zeer oude gebouwen als de eigenaars voor die kosten en werken staan zijn ze beter af om hun huis te verkopen,om gescheiden afvoeren te leggen gaan die mensen al hun vloeren beneden moeten uitbreken.de stad Gent zelf is nog geen kwart aangepast wat gescheiden riolering betreft ze zijn zelf in gebreke en ze zouden een ander voor zulk kosten doen opdraaien