Gangster overleeft ramkraak niet

KOMPANEN ONTKOMEN MET 100.000 EURO AAN JUWELEN

De daders ramden het metalen rolluik met een oude Ford Mondeo. Het labo, afstappingsteam en het Comité P. kwamen ter plaatse.
JEW De daders ramden het metalen rolluik met een oude Ford Mondeo. Het labo, afstappingsteam en het Comité P. kwamen ter plaatse.
Een gangster is maandagnacht om het leven gekomen na een ramkraak bij juwelier Foulon in de Langemunt in Gent. De politie loste minstens vier schoten. Tijdens zijn vlucht sprong de man in de Leie, maar overleed wat later in het ziekenhuis. Of hij geraakt werd door een kogel wordt nog onderzocht. Zijn twee kompanen konden ontkomen met 100.000 euro aan juwelen.

De drie daders sloegen rond 3.30 uur toe bij juwelier Foulon in de Langemunt, dat nochtans voetgangersgebied is. Met een oude Ford Mondeo, een wrak zonder nummerplaten, ramden ze het metalen rolluik van de zaak. Die was een meter ingedeukt. Het alarm ging af, maar dat schrikte de daders niet af. Toen de politie even later aankwam, stoven ze ervandoor. "Twee van de drie daders sprongen op hun motoren, die op de hoek van de Onderstraat klaar stonden, en konden ontkomen", zeggen verschillende bronnen dicht bij het onderzoek.

Het rolluik werd een meter ingedeukt.
JEW Het rolluik werd een meter ingedeukt.

Schoten

De derde dader raakte niet meer bij zijn motor en werd achtervolgd door de politie. Volgens het parket loste de politie enkele waarschuwingsschoten. Dat hebben getuigen uit de buurt ook bevestigd. Uitbater Paul Rysenaer van het Dreupelkot werd wakker van het alarm en ging in zijn kamerjas een kijkje gaan nemen. "Ik heb eerst twee schoten gehoord en een halve minuut later nog eens twee."


De dader vluchtte de Schoenlapperstraat in en sprong de Leie in. De politie volgde hem tot aan het water, maar zag hem niet meer bovenkomen. Uiteindelijk konden duikers van de brandweer de gangster uit het water halen. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar in het Sint-Lucasziekenhuis overleed hij.

De dader sprong tijdens zijn vlucht in de Leie.
JEW De dader sprong tijdens zijn vlucht in de Leie.

Doodsoorzaak

Het afstappingsteam en het labo kwamen ter plaatse. Ook het Comité P. zakte af naar de winkelstraat, een standaardprocedure als er geschoten wordt door de politie. "De omstandigheden waarin de man in het water is terecht gekomen en de doodsoorzaak maken deel uit van het onderzoek", zegt het parket, dat ook zal onderzoeken of de dader door een politiekogel geraakt werd of niet.

Niet eerste keer

Voor de juwelier is de ramkraak een serieuze aderlating. "Toen ik hier aankwam, zag ik hoe de brandweer de dader in de ambulance legde", zegt Johan Foulon. "Daarna zag ik mijn rolluik, dat helemaal omgebogen is. De daders hebben alles van goudwaarde mee."


Een exact bedrag kon de juwelier er er nog niet op plakken, maar de buit loopt al snel op tot honderdduizend euro. "De daders waren duidelijk goed voorbereid, want ze wisten perfect wat ze nodig hadden. Dat er twee zijn kunnen ontkomen, toont aan dat ze hun plan goed op voorhand bedacht hebben", zucht Foulon, voor wie het al niet meer de eerste keer is. "In 2012 hebben dieven nog geprobeerd met een voorhamer de ruiten in te slaan."


Drie jaar eerder kregen twee getuigen zelfs een duur Rodaniahorloge cadeau omdat ze een overvaller hadden achtervolgd en in bedwang gehouden.


Gisterennamiddag kwamen enkele werkmannen de etalage herstellen. De Langemunt bleef tot 10.30 uur afgesloten.


De drieste ramkraak is echter niet het enige wapenfeit de voorbije dagen in Gent. Afgelopen weekend werd ook al ingebroken bij telecomwinkel Guy Van Tornhout op de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem. Daar werd een ruit ingeslagen met een riooldeksel en gingen de vier daders met 15.000 euro aan iPhones, iPads en Samsungs aan de haal.Video