Freddy De Kerpel (70) klaar voor gevecht tegen Ismail (42): "Hij moet zich niet ongerust maken. Ik ga hem niet doodslaan"

Tegenstander is 28 jaar jonger en 10 kilo zwaarder

Freddy neem het op zijn zeventigste op tegen Ismail.
Photo News Freddy neem het op zijn zeventigste op tegen Ismail.
Hij werd dit jaar 70 jaar en daarom trakteert bokslegende Freddy De Kerpel zichzelf op een gevecht. Meer bepaald met Ismail 'Cool' Abdoul, die andere Gentse topbokser tijdens het Boksgala van komende vrijdag. Freddy's tegenstander is 28 jaar jonger en 10 kilo zwaarder. "Maar hij moet zich niet ongerust maken, ik ga hem niet doodslaan", lacht Freddy. 

En of hij scherp staat. Sporza-anker Ruben Van Gucht postte deze week een filmpje van de voorbereidingen van Freddy De Kerpel op zijn kamp. Even op de handen staan tegen de muur en tien push-ups doen. Weinig jonge gasten zouden het kunnen, maar Freddy doet het met zichtbaar gemak. Geen spatje vet ook te bespeuren. "Ja, ik sta scherp", zegt Freddy. "Ik denk dat ik nu maar op 25 procent zit van wat ik kon toen ik op mijn top zat. Ik ben dan ook 70 hé, niet meer die kerel van 26. Maar ik denk toch dat ik kan winnen tegen Ismail."

Ik ben nog 100 procent lucide, gelukkig maar. Niet iedereen heeft dat geluk na jarenlang klappen te krijgen

Freddy De Kerpel

Toen het nieuws bekend raakte, dachten vele dat het een showgevecht zou worden. "Maar dat is het dus niet hé. Ik ben al maanden aan het trainen. Ik heb zo goed getraind als mogelijk was en ik kan Abdoul pakken. Dat weet ik zeker. Ik heb nog altijd de métier en de power en ik ben 100 procent lucide, gelukkig maar. Niet iedereen heeft dat geluk na jarenlang klappen te krijgen. Ik besef dat Ismail moeilijk te verslaan zal zijn. Hij is een heel slimme tegenstander die je niet zomaar kan raken. Maar ik heb top-sparringpartners met een gelijkaardig postuur.  We gaan mekaar in de ring natuurlijk niet doodslaan hé. Als Ismail ziet dat ik aangeslagen ben, zal hij wel niet doorgaan tot ik in het ziekenhuis lig. Allez, dat denk ik toch. Het wordt in elk geval een echt gevecht."

Freddy De Kerpel trok een laatste keer zijn handschoenen aan in 1999 tijdens een galawedstrijd tegen Jean-Pierre Coopman. Maar zijn laatste échte kamp dateert van 1978. "Ik kreeg toen een onvrijwillige kopstoot van mijn tegenstander en liep een fractuur aan mijn oogkas en jukbeen op", zegt Freddy.  Wat volgde was een lange revalidatie, maar boksen zou De Kerpel niet meer doen. "Het is een gevaarlijke sport. Natuurlijk waren de mensen ongerust toen ik mijn plan aankondigde, maar niemand hoeft zich zorgen te maken over mij. Ik ben klaar voor dit gevecht."

Vrijdagavond bekampen De Kerpel en Cool Abdoul mekaar op het Gentse Boksgala. Dat was in geen tijd uitverkocht. "Ik ben blij dat mijn naam toch nog boksliefhebbers lokt. Al kan ik mij moeilijk voorstellen dat daar nog veel mensen zullen bij zijn die mij ooit zien boksen hebben."

Ismail Aboul is recent 42 geworden en stopte twee jaar geleden met boksen. Hij bokste in totaal 99 kampen. Hij werd onder andere Belgisch kampioen, Benelux-kampioen en EU-kampioen bij de halfzwaargewichten. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Verhelst

  Respect

 • Eric Rubbens

  Alle respect voor Freddy , ben zelf ook 67 maar ondervind toch dagelijks dat niets hetzelfde is als 20-30 jaar terug hoor, ook al zijn we dikwijls van mening dat we het nog kunnen ! Hopelijk kunnen we het volgen op tv , want hoor dat het uitverkocht is !

 • Jan Peeters

  Waarschijnlijk wordt hij tweede, maar toch proficiat.

 • Roland Louf

  Prachtvent!!

 • jan kop

  freddy heeft altijd een grote mond,helaas zal hij nu de gevolgen moeten dragen..en een paar weken met krukken moeten lopen