Forse hinder door staking, onder meer bij De Lijn en aan Meulestede-brug

Meulestedebrug op de Muide in Gent werd bezet door stakers
Wannes Nimmegeers Meulestedebrug op de Muide in Gent werd bezet door stakers
De nationale stakingsdag laat zich ook in Gent fors voelen. Gisteravond om 22 uur al stond een stakingspiket aan het Sint-Pietersstation, om het treinverkeer lam  te leggen. Deze ochtend zijn onder meer Meulestede-brug en oprit Oostakker aan de Kennedylaan bij Volvo afgesloten. Ook bij tram en bus wordt zwaar gestaakt.

Er rijden ondanks de staking vandaag wel degelijk bussen en trams van De Lijn, maar dan wel met een sterk verlaagde frequentie. Tramlijn 1 rijdt om de 20 minuten en tram 4 om de 40 minuten.  Op buslijnen 3 (Mariakerke Gentbrugge) en 5 (UZ - Van Beverenplein) kan men rekenen op bediening om het half uur. Tramlijn 2 rijdt niet, net als de buslijnen 6, 8, 9, 17, 18, 38 en 39. Na 20 uur vanavond vallen alle stadslijnen stil. De stadsnetten in Aalst (lijn 1, 2, 3 en 4) en Sint-Niklaas (lijn 1, 2, 3 en 4) rijden niet deze voormiddag. Ook op de streeklijnen is er hinder: in de streek rond Gent rijdt 22 procent van de bussen. In de Denderstreek is dat 22 procent, de Vlaamse Ardennen 1 procent. In de regio Sint-Niklaas rijdt 11 procent. Ook het nachtnet in Gent ondervindt deze avond hinder: lijnen N1, N2, N3, N4 en N17 zijn verstoord. De andere lijnen (N5, N70 en N76) rijden normaal. Alle Lijnwinkels in Oost-Vlaanderen zijn gesloten. Actuele info over wat wel en niet rijdt, vindt u hier.

Ook op de baan, en dan vooral in het havengebied, is er hinder. Zo staan er onder meer stakingspiketten op Meulestedebrug en aan het Skaldencomplex. Dat zorgt uiteraard voor files. De piketten kunnen zich verplaatsen, hinder mag dus overal verwacht worden.

Actievoerders hebben de Pantserschipstraat afgesloten. Daardoor zijn tal van grote bedrijven niet bereikbaar. Er staan ook grote files op de Wiedauwkaai. 

Hoeveel scholen en crèches open zijn is nog niet duidelijk, de gegevens worden momenteel verzameld. Rond 10.30 zou daar een volledig zicht moeten op zijn.

 De sporthallen Bourgoyen, Hekers, Neptunus en Tolhuis blijven dicht. Zwemmers kunnen vandaag niet terecht in Rooigem en zwembad Van Eyck, en ook van het openluchtsportterrein Jan Yoens blijft het hek dicht. De andere sportfaciliteiten zijn wel open. 

Ook heel wat stadsdiensten en dienstencentra zijn toe, zelfs musea zoals de Sint-Pietersabdij zijn dicht. Een volledig overzicht van de stadsdiensten valt hier te raadplegen.

 In ziekenhuizen is een minimumbezetting, maar ook daar staan soms stakingspiketten. Dat is deze ochtend onder meer het geval aan het Sint-Lucasziekenhuis. Spoeddiensten zijn uiteraard wel bereikbaar. Ook verschillende warenhuizen zijn dicht, oa Delhaize in Wondelgem.

Stakingspiket aan stelplaats de lijn in Gentbrugge.
Gianni Barbieux Stakingspiket aan stelplaats de lijn in Gentbrugge.
De staking werd gisteren om 22 uur al op gang getrokken aan het station
Wannes Nimmegeers De staking werd gisteren om 22 uur al op gang getrokken aan het station
Aan de Wiedauwkaai in Gent staan er lange files
Wannes Nimmegeers Aan de Wiedauwkaai in Gent staan er lange files
De Pantserschipstraat werd afgesloten
Wannes Nimmegeers De Pantserschipstraat werd afgesloten
Staking aan de Pantserschipstraat
Wannes Nimmegeers Staking aan de Pantserschipstraat
Staking aan de Pantserschipstraat
Wannes Nimmegeers Staking aan de Pantserschipstraat
Staking aan de Pantserschipstraat
Wannes Nimmegeers Staking aan de Pantserschipstraat
Staking bij Volvo Trucks
Wannes Nimmegeers Staking bij Volvo Trucks
Staking bij Volvo Trucks
Wannes Nimmegeers Staking bij Volvo Trucks
Staking bij Volvo Trucks
Wannes Nimmegeers Staking bij Volvo Trucks1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Shari Smeyers

    Lijn 43 rijdt ook niet. Al staan wachten vanaf 7u48 tot nu 9u15. En geen bus gezien.