Fly-over wordt even podium op autoloze zondag

Autoloze zondag in Gent, wandelen over de fly-over.
Gianni Barbieux Autoloze zondag in Gent, wandelen over de fly-over.
In Gent bleef de auto een dagje aan de kant voor autoloze zondag met dit keer een verkeersvrije fly-over (B401) als blikvanger. Op en rond de brug kon je er genieten van muziek, eten, kunst en zelfs een yogasessie met zicht op de stad.

Dagelijks razen er zo’n 60 000 auto’s over het viaduct van de B401. Tijdens de autoloze zondag wordt de B401 of het viaduct naar het Zuid jaarlijks afgesloten. Het bleek weer een succes, de betonnen helling werd één groot podium gevuld met een mensenmassa. Zondagochtend konden de bewoners van aanpalende flatgebouwen hun ogen waarschijnlijk niet geloven. Een tweehonderdtal enthousiastelingen waren met hun matje aanwezig voor een yogasessie. Erna kwam de grote volkstoeloop, “Jullie zijn bijna voorbij de boomgrens”, schreeuwt een berggids naar de nieuwsgierigen. “De lucht wordt ijler.” De wandeling op de betonnen helling werd een bergwandeling die eindigde bij Alpenhoornspeler en een berghut. ‘Een tocht naar Alpe D'HuLEZ’, een ludieke manier van Stad Gent om de inwoners te informeren over propere Alpenlucht en de toekomstige lage-emissiezone, want 'Lez is more'. Voor de brug vlogen de stukken karton en renden kinderen in het rond. Langs een maffe houten toegangspoort kwam je terecht bij het collectief Diepmassief. In hun kartonatelier kon jong en oud ook zelf aan de slag gaan met karton en hun eigen voertuig van de toekomst bouwen. Er waren ook luchtzakvoertuigen, waarop getekend werd door kunstenaars, die uitgeleend konden worden. De voertuigen bleken immens populair te zijn, met veel blije gezichtjes en trotse makers als gevolg. Al zullen er veel ouders stijve kuitspieren hebben na het naar boven sleuren van hun kinderen op de wagens. 

Autoloze zondag in Gent, wandelen over de fly-over.
Gianni Barbieux Autoloze zondag in Gent, wandelen over de fly-over.

Op het Achtmeiplein kon je ook in het verleden van de fly-over duiken: in een uiterst kleine pop-upcinema werd de Belgische thriller ‘Kruiswegstraat 6’ (1973) van Gentenaar Jean Daskalidès vertoond, in de film kon je de B401 in opbouw spotten. De Europees Commissaris voor Mobiliteit en Transport, Violeta Bulc, gaf op datzelfde plein het startschot voor de Europese 'Week van de Mobiliteit', dit samen met burgemeester Termont (sp.a), schepen van mobiliteit Watteeuw (groen) en kandidaat-burgemeester Matthias De Clercq (Open Vld). De autoloze zondag draaide dit jaar rond 'multimodaliteit', of hoe men een combinatie van verschillende vervoersmiddelen kan gebruiken om zich te verplaatsen. Commissaris Bulc gaf het goede voorbeeld en kwam per boot van Terneuzen naar Gent, reedmet de shuttle van de Park en Ride aan de haven (aan Weba, Vliegtuiglaan) naar het stadscentrum en verkende per fiets de autovrije Gentse binnenstad. 

EU-commissaris Bulc samen met burg Termont, Watteeuw en De Clercq in Gent.
Gianni Barbieux EU-commissaris Bulc samen met burg Termont, Watteeuw en De Clercq in Gent.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • David De Geyter

    Bende onnozelaars... Vandaag zijn er fietsers tegen fietsers gereden, zijn er ongevallen gebeurd van fietsers tegen voetgangers. En dat vinden jullie de max? Met als grote leider Watteeuw! Goed bezig allemaal. En vandaag, maandag, zou ik de cijfers eens willen zien hoeveel ongelukken met fietsers méér zullen gebeuren met dit dom evenement als grootste schuldige!

  • D CAUBERGHE

    Commissaris Bulc gaf het goede voorbeeld en kwam met de boot van Terneuzen naar Gent . Wat verbruikt zo een boot en wat stoot deze uit ? Ge moet ze eens zien glunderen op de foto l wat voor een nest schijnheilighaards .