Flik/presentator Johan Dhaene met pensioen: “Ik lag op het dak van Delhaize in de tijd van de Bende Van Nijvel, maar werkte minstens even graag met de mensen in de wijk”

Johan Dhaene, vanaf volgende week flik-op-rust.
Wannes Nimmegeers Johan Dhaene, vanaf volgende week flik-op-rust.
Na 37,5 jaar dienst hangt Johan Dhaene (58) vrijdag zijn politiekepie aan de haak. “Ik zou graag nog voortdoen, maar mijn bobijntje is af”, zegt hij. “Ik heb een prachtige loopbaan gehad, met al die mooie herinneringen kan ik gerust nog enkele jaren verder.” Johan was niet enkel bekend als flik, maar ook als presentator op de radio en van de populaire Flikkendagen. 

Johan gaat met pensioen als flik, maar startte zijn loopbaan als rijkswachter. Zijn obligate snor heeft hij altijd gehouden, zijn liefde voor de rijkswacht ook. Al heeft hij de bruuske fusie van politie en rijkswacht best snel verteerd. “Toen ik in 1982 startte, boeide de politie mij niet. Die werd in die tijd niet gerespecteerd. ‘Als ’t serieus is, bel dan maar de rijkswacht’, was toen een standaard uitspraak. En ik wilde het serieuze werk. Dus ging ik binnen bij de Rijkswacht. Ik kreeg een jaar opleiding in de Groendreef en daarna nog 2 jaar in Brussel. Daar hebben ze mij een tijd gehouden om les te geven. Ze vonden dat ik daar de capaciteiten voor had. Dat kan wel, mijn pa was onderwijzer.”

Radio

“De rode draad doorheen mijn loopbaan is dat ik altijd mijn hobby kon blijven doen. Ik heb nog 2 jaar sportreportages gemaakt voor AVS, dat moest toen speciaal aangevraagd worden bij de generaal van de Rijkswacht. Maar mijn echte hobby was altijd radio. Ik heb nog voor Radio Plus gewerkt, en daarna nog lang voor Radio Roeland. Daar had ik met Plietsplets zelfs een eigen programma.” 

(Lees verder onder de foto)

Johan met Geena Lisa op Flikkendag.
RV Johan met Geena Lisa op Flikkendag.

“De jaren dat ik in Brussel blijven plakken ben, waren wel de wildste. Nog tijdens mijn opleiding heb ik het Heizeldrama meegemaakt. Wij stonden daar voor ons examen handhaving openbare orde, in het vak waar de doden vielen. Dan sta je daar, als jonge gast, te kijken naar die lichamen onder die lakentjes. We waren wel allemaal geslaagd. Daarna zat ik als ‘keurofficier’ bij de speciale diensten. Wij deden onder meer de beveiliging van Israëlische vliegtuigen. Die moesten we in open jeeps begeleiden van bij de landing tot aan de gate. We beveiligden ook de nationale bankwagens, in die zwarte Mercedessen, in de tijd dat die geregeld overvallen werden. Begin jaren 90 kreeg ik de kans om naar Gent te komen. Toen kwam ik bij de antibanditismegroep, die met de ‘Golfkes’. Ik heb nog op het dak van Delhaize gelegen, in de tijd van de Bende Van Nijvel.” 

(Lees verder onder de foto)

Johan in zijn jonge jaren, bij de Rijkswacht.
RV Johan in zijn jonge jaren, bij de Rijkswacht.

“Ondertussen wisten ze bij de Rijkswacht dat ik heel wat artiesten kende door mijn radiowerk. Toen de Eerste Mobiele Brigade stopte, werd een groot afscheidsfeest gegeven voor alle personeelsleden en ik mocht dat organiseren. Ik nodigde onder andere Chris Haegeland uit, maar er was ook een verrassing. Iedereen dacht dat dat Wendy Van Wanten zou zijn, maar ik had Eddy Wally weten te strikken. Daar is nog jaren over gesproken.”

Ik ben een straatflik, ik fietste door ‘mijn’ wijk. Op den duur kent iedereen je, en komen ook alle problemen bij jou terecht. De mensen kwamen niet meer bij de politie, ze kwamen bij mij

Johan Dhaene

Bij de fusie met de politie kwam Johan bij de dienst externe relaties terecht. Zo komt het dat ik de presentatie van de toen superpopulaire Flikkendagen mocht doen. Dat hield ook wel in dat ik artiesten moest zoeken om te komen optreden, met nul budget. Maar dat lukte. Uiteindelijk ben ik naar de wijkdienst overgestapt. Ik heb jaren in Wondelgem gezeten. Maar ik ben een straatflik, ik fietste door ‘mijn’ wijk. Op den duur kent iedereen je, en komen ook alle problemen bij jou terecht. De mensen kwamen niet meer bij de politie, ze kwamen bij mij. Toen wist ik dat het tijd was om te veranderen. Ik ben naar Oostakker gegaan. Ik heb daar op korte tijd ook veel volk leren kennen, het is een mooie tijd geweest. Maar het waren ook heel zware jaren. In 3 jaar tijd ben ik daar 3 kinderen verloren. Eerst was er Nikita die werd doodgereden, dan Mees die omkwam bij een ontploffing in een poolhouse, en dan nog een peuter van 2 die verdronk in een privézwembad. Ik trek mij die verhalen persoonlijk aan, ik ga als politieman ook heel lang na de feiten nog zelf langs bij die ouders. Ik vond die nazorg ook mijn taak. Ik ben een emo-mens. Met mensen omgaan is altijd al mijn ding geweest. Mensen zijn zowel mijn valkuil als mijn redding geweest.” 

(Lees verder onder de foto)

Johan zoals we hem kennen, met een micro in de hand en een BV aan zijn zijde, hier met prins Laurent.
RV Johan zoals we hem kennen, met een micro in de hand en een BV aan zijn zijde, hier met prins Laurent.

“Het laatste jaar heb ik op vraag van de korpschef ‘klantenfiches’ gemaakt. Het is de bedoeling dat mensen die naar de politie bellen altijd de juiste en vooral dezelfde info krijgen. Maar het is voor de politie ook niet altijd meteen duidelijk naar wie of wat ze moeten doorverwijzen. Vandaar dus de klantenfiches.”

Gentse Feesten

De welbespraakte flik zet nu een punt achter aan zijn actieve carrière, maar niet zonder eerst tevreden terug te blikken. “Ja, natuurlijk zijn er ook mindere momenten geweest, maar die vergeet ik. Ik kan nog wel een paar jaar teren op al de fantastische dingen die ik heb mogen meemaken, de prachtige mensen die ik heb ontmoet. Ik heb mijn job graag gedaan, ik heb nooit gekeken naar graden, nooit baas gespeeld, ik ging altijd graag buiten.”

Ik was nog graag bij de cavalerie gegaan. Maar ja, ik kan niet paardrijden. En je moet daar om 5 uur opstaan en ik ben geen ochtendmens

Johan Dhaene

Schrik voor het zwarte gat heeft Johan niet, toekomstplannen des te meer. “Ik ga nu eindelijk tijd maken voor mijn gezin, en om te fietsen. Ik ga zeker nog radio en misschien zelfs televisie maken, mijn droom is een ziekenhuisradio op poten te zetten. Presenteren ga ik ook blijven doen, de Zwijntjesfeesten bijvoorbeeld. Dit jaar ging ik ook de aperitief- en theeconcerten van de stad op de Gentse Feesten aan elkaar praten, maar dat gaat dus niet door wegens geen Gentse Feesten. Het enige wat ik echt nog had willen doen bij de politie, was bij de cavalerie gaan. Maar ja, ik kan niet paardrijden. En je moest daar om 5 uur opstaan en ik ben geen ochtendmens. Dus echt spijt heb ik daar ook niet van.”

Een persoonlijk afscheidsbriefje van de korpschef.
RV Een persoonlijk afscheidsbriefje van de korpschef.
Johan met The Soulbrothers.
RV Johan met The Soulbrothers.
Johan interviewt Nicootje, de populairste creatie van Popkoning Jean-Pierre Maeren.
RV Johan interviewt Nicootje, de populairste creatie van Popkoning Jean-Pierre Maeren.